Ilmanvaihdon energiasaneeraus taloyhtiöissä

ilmanvaihdon energiasaneeraus taloyhtiössä

Miten ilmanvaihtosaneeraus taloyhtiössä toteutetaan sujuvasti?

Monissa taloyhtiöissä koetaan tarvetta parantaa ilmanvaihtoa ja pienentää energiankulutusta. Asukkaille ja hallituksen jäsenille voi olla vaikeaa hahmottaa, mitä ilmanvaihdolle voi tai pitää tehdä ja mikä on muutosten vaikutus. Niinpä asia kannattaa palastella pienempiin osiin.

Ennakoiva huolto kannattaa aina

Taloyhtiön kannattaisi tehdä muutaman vuoden välein ns. ilmanvaihdon katsastus. FINVAC on tehnyt oppaan, jonka perusteella on mahdollista tehdä kohtuullisen kevyt tarkastelu siitä, miten rakennuksen ilmanvaihto ja lämmitys toimii. Opas on tehty julkisia rakennuksia ajatellen, mutta pitkälti samat asiat kannattaa tarkistaa niin rivi- kuin kerrostaloissakin, eivätkä omakotitalossakaan ilmanvaihdon perusasiat juuri poikkea.

Ilmanvaihdon katsastuksessa voidaan havaita jo olemassa olevia tai tulossa olevia vikoja, komponenttien vikaantumisia tai virheellisiä säätöjä. Katsastus maksaa yleensä esim. kerrostalossa vain muutamia kymppejä asuntoa kohden, joten yksikin korjattu vika tai säätö voi tuoda katsastuksen kustannukset nopeasti takaisin.

Hankesuunnittelu on tärkeä osa onnistunutta saneerausta

Mikäli taloyhtiössä halutaan viedä asiaa eteenpäin, kannattaa teettää kunnollinen hankesuunnittelu. Tämä ei vielä tarkoita sitä, että saneeraukseen aiotaan ryhtyä. Hankesuunnittelussa kartoitetaan tämänhetkinen tilanne, johon jo tehty ilmanvaihdon katsastus antaa hyvän pohjan. Hankesuunnittelussa tarkastellaan, millaisia muutostöitä rakennus ja sen asukkaat kaipaavat, mitä eri toteutusvaihtoehtoja on, millaisia järjestelmiä ja teknisiä ratkaisuja kannattaisi käyttää, paikkakunnan rakennusvalvonnan vaatimukset jne.

Tässä vaiheessa myös eri vaihtoehtojen vaikutus mm. kustannuksiin, energiankulutukseen, asumismukavuuteen, saneerauksen laajuuteen ja aikatauluihin alkaa hahmottua. Samoin se mihin muihin taloteknisiin järjestelmiin saneeraus vaikuttaa ja kannattaako sitä yhdistellä muihin remontteihin. Hyvä hankesuunnitelma antaa taloyhtiölle perustan oikeille päätöksille.

Ammattitaitoinen valvoja on taloyhtiön tärkeä työntekijä

Mikäli taloyhtiö päättää ryhtyä saneeraukseen, tehdään päätösten pohjalta ilmanvaihto- ja muut tarvittavat suunnitelmat, joiden perusteella voidaan lähettää tarjouspyynnöt. Valvoja kannattaa palkata jo ennen tarjouspyyntöjen lähettämistä ja ilmanvaihtosuunnittelukin pitää kilpailuttaa. Valvojan kokemusta kannattaa hyödyntää mm. siinä, kenelle ja kuinka monta tarjouspyyntöä kannattaa lähettää ja mitä tarjouspyyntöihin pitää sisällyttää. Työmaalla tarvitaan ilmanvaihtourakoitsijan lisäksi monia muitakin ammattilaisia. Valvoja on tarpeen vaatiessa myös yhteydessä rakennusvalvontaan.

Tarjoukset pitää vertailla huolella

Tarjousten vertailu ei ole aina kovin helppoa ja tässäkin ammattitaitoisen valvojan rooli korostuu. Tarjouksissa voi olla poikkeamia jopa tarjouspyynnöistä ja varsinkin niissä asioissa, joita ei tarjouspyynnössä ole eritelty riittävän tarkasti. Halvin ei aina ole edullisin. Luotettavuus on myös tärkeää niin urakoitsijoiden kuin käytettävien materiaalien ja komponenttienkin valinnassa. Myös aikataulutus on osa vertailua ja se, kuinka paljon saneeraus vaikuttaa asumiseen.

Ja sitten töihin

Kun urakkasopimukset on allekirjoitettu, ammattilaiset ryhtyvät sovitusti töihin. Vaikka työmaalla kaikilla urakoitsijoilla on pätevöityneet työnjohtajat, valvojan tehtävä on huolehtia, että työt sujuvat yhteispelillä, oikeassa järjestyksessä ja mahdollisimman sujuvasti, eikä esim. päällekkäisiä töitä tarvitse tehdä. Muutos- ja lisätöitä tulee isoilla työmailla väistämättä ja valvoja voi esivalmistella muutokset ja niiden vaikutukset, joten taloyhtiön on taas helpompi tehdä päätöksiä. Valvoja myös tittelinsä mukaisesti valvoo työn laatua sekä aikataulua ja on yhteyshenkilönä urakoitsijoiden ja taloyhtiön välillä.

Ilmanvaihtosaneerauksen ei tarvitse olla asukkaille tai hallitukselle mikään tuntematon mörkö, kun asiaan valmistautuu huolella oikeiden ammattilaisten kanssa.


Katso webinaaritallenne ilmanvaihtosaneerauksesta taloyhtiössä

Helmikuussa 2024 Sisäilmayhdistys ry, Vallox Oy, Sevire Oy ja LVI-Tekniset Urakoitsijat ry pitivät webinaarin, jossa käytiin läpi onnistuneen ilmanvaihtosaneerauksen toteutus.

Tallenne sisältää kaikki alla olevat puheenvuorot:

0:01:25 Ilmanvaihdon merkitys hyvässä sisäilmassa: toiminnanjohtaja Mervi Ahola, Sisäilmayhdistys ry
0:22:35 Taloyhtiöiden ilmanvaihtosaneeraus: koulutuspäällikkö Ali Aaltonen, Vallox Oy
0:46:40 Ilmanvaihdon kunnostuksen hankesuunnittelu: suunnittelujohtaja (talotekniikka, LVI) Kari Koivumäki, Sevire Oy
1:09:25 Onnistuneen IV-korjaushankkeen muistilista: erityisasiantuntija Juha-Ville Mäkinen, LVI-Tekniset Urakoitsijat ry

Lue myös artikkelit Miksi hyvä sisäilma ja laadukas ilmanvaihto on tärkeää?, Ilmanvaihdon saneeraus kerrostaloon linjasaneerauksen yhteydessä sekä Ilmanvaihdon vastuut ja työnjako 2019