Ilmanvaihdon vastuut ja työnjako 2019

Ilmanvaihdon osalta taloyhtiön ja osakkaan vastuunjakoa on uusittu. Kerromme tässä artikkelissa, miten työnjako menee taloyhtiön ja osakkaan välillä.
Suodattimien vaihto
Siitepölykaudella monet kerrostaloasukkaat – erityisesti ne, jotka kärsivät allergiaoireista – ovat kovilla. Ikkunoiden auki pitäminen herkistyttää allergikkoa entistä enemmän. Koneellinen Vallox-ilmanvaihto suodattaa sisään tulevasta ilmasta pölyt pois, kunhan suodattimet ovat vaihdettu. Vastuu huoneistokohtaisen ilmanvaihtokoneen suodattimien puhdistuksesta ja vaihdosta on taloyhtiöllä, ellei taloyhtiön yhtiöjärjestyksessä ole toisin sovittu.
Ilmanvaihtokoneen suodattimien säännöllinen puhdistus ja uusiminen ovat olennaisia asioita sekä hyvän sisäilman, että ilmanvaihtojärjestelmän toiminnan kannalta. Tehokas suodatus vähentää myös kanaviston puhdistuksen tarvetta. Siksi suodattimien säännöllinen vaihto on tarpeen. Suositeltu vaihtoväli on 6 kuukautta.
Alkuperäisten suodattimien käyttö kannattaa, sillä ilmanvaihtokoneen toiminta on optimoitu niiden mukaisesti. Sen sijaan tarvikesuodattimien materiaali, paksuus ja rakenne ovat erilaisia kuin alkuperäisissä Vallox-suodattimissa. Tämä voi vaikuttaa ilmanvaihtojärjestelmän toimivuuteen sisäilman ja rakennuksen kannalta haitallisesti.
Venttiilien puhdistus ja huolto
Koneellisen ilmanvaihdon tulo- ja poistoilmaventtiilien tarkistus ja puhdistus on myös syytä tehdä aika ajoin, vaihto tarpeen mukaan. Puhdistuksen tarve on hyvä tarkastaa 2-4 kertaa vuodessa. Osakkaan vastuulla on huoneiston sisäpuolisten venttiilien puhdistus, kun taas taloyhtiö vastaa ulkopuolisten venttiilien puhdistuksesta. Venttiiliä puhdistaessa on hyvä tehdä se varoen ja huolehtia, että se asennetaan takaisin paikalleen samaan asentoon, jossa se oli pois otettaessa. Venttiilien korjauksesta ja uusimisesta vastaa taloyhtiö.

Ilmanvaihtojärjestelmän huolto
Huoneistokohtaisen ilmanvaihdon huolto kuuluu taloyhtiölle. Konetta tulisi huoltaa säännöllisesti, jotta ilma virtaa koneen läpi tarkoituksenomaisesti. Koko koneen puhtaus kannattaa tarkistaa aina suodattimien vaihdon ja lämmöntalteenottokennojen huollon yhteydessä. Kennot ja puhaltimet tulee tarvittaessa puhdistaa. Koneen sisätilat on hyvä siistiä imurilla tai kostealla rätillä.
Lämmityskaudella poistoilman kosteus tiivistyy kondenssivedeksi koneen sisälle. Huollon yhteydessä on syytä tarkistaa, ettei kondenssivesiyhde ole tukkeutunut. Kondenssivesiyhteen toimivuuden voi tarkistaa kaatamalla sinne desilitran verran vettä. Vallox-ilmanvaihtokoneiden käytöstä ja huollosta on Valloxin verkkosivuilla hyvät huoltovideot.
Liesikuvun huolto ja puhdistus
Liesikupu on yksi kodin ja keittiön eniten käytetyistä laitteista. Sen tarkoituksena on poistaa ruuanlaitosta aiheutuneet käryt huoneistosta. Liesikuvun huollosta ja puhtaana pidosta on sovittu selkeä työnjako osakkaan ja taloyhtiön välille: Osakas vastaa rasvasuodattimen puhdistuksesta, valoista ja valokytkimestä, kun taas taloyhtiön vastuulla ovat iv-kone, kanavisto, poistoilmaventtiili ja itse liesikupu. Lisäksi taloyhtiön vastuulla on rasvasuodattimen vaihto.
Rasvasuodattimet puhdistus on hyvä tehdä 1-2 kertaa kuukaudessa, käytöstä riippuen. Liesikuvun alapuolella olevan kuvun lukitus avataan, jolloin suodatin saadaan kätevästi irrotettua. Suodattimet voi pestä kuumalla vedellä ja astianpesuaineella käsin tai astianpesukoneessa.