Mitä tuloilman lämpötilasta on hyvä tietää? Mitä jäteilman lämpötila kertoo?

Ilmanvaihtokoneen ohjain ja pilvipalvelu kertovat käyttäjälle nykyään paljon tietoa mm. ilmanlaadusta ja lämpötilasta. Niin kuin olosuhteet asunnossakin, myös lukemat vaihtelevat tilanteen mukaan ja välillä saattaa herättää ihmetystäkin.

Lämpötila-asetus 17, mutta miksi?

Valmistaja suosittelee pitämään lämpötila-asetuksen 17 °C -asteessa. Tällöin ilmanvaihtokone pyrkii tuomaan huoneeseen 17-asteista ilmaa ja tekee sen siirtämällä lämpöä poistettavasta ilmasta tuloilmaan lämmöntalteenottokennon avulla. Erittäin kylmillä ilmoilla käytetään lämmöntalteenoton avuksi jälkilämmitysvastusta. Se tulee hätiin vasta, kun lämmöntalteenotto ei pysty lämmittämään huoneesta poistettavan ilman lämmöllä tuloilmaa riittävän lämpimäksi.

Mitä korkeampi lämpötila-asetus eli pyydetty tuloilman lämpötila, sitä enemmän joudutaan käyttämään vastusta lämmittämään tuloilmaa. Lämpötila-asetus kannattaa pitää vähintään 2-3 astetta huoneenlämpöä alhaisempana, sillä hieman huoneilmaa viileämpi tuloilma saa huoneilman kiertämään paremmin. Lämpötila-asetuksen voi asettaa jopa 15 asteeseen, jos venttiileistä ei tule ikävää vedontunnetta. Tarkoitus on kuitenkin, että huoneilma lämmitetään halutun lämpöiseksi jollain muulla kuin ilmanvaihtokoneella.

Tuloilma on kuumaa tai kylmää, mutta missä vika?

Vaikka ilmanvaihtokoneeseen asetetaan lämpötila-asetukseksi 17 ja ilmanvaihtokone pyrkii tuomaan tuloilman pyydetyn lämpöisenä, aina ilmanvaihtokone ei kuitenkaan siihen pysty. Pelkällä koneen lämmöntalteenottokennolla voi lämmittää tuloilman jopa 21-asteiseksi. Esimerkiksi lämmityskaudella saunominen saattaa nostaa tuloilman lämpötilaa hetkellisesti korkeaksi, koska lämmöntalteenotto siirtää poistoilman lämpöä tuloilmaan. Jos ulkona on pakkasta, saunomisenkin lämpö menee ulkoilman lämmittämiseen, eikä tuloilma nouse samalla tavalla, ainoastaan säästää jälkilämmitysvastusta hetken.

Myös lämpimillä ilmoilla tuloilma voi nousta hetkellisesti hyvinkin korkeaksi, etenkin pienemmissä asunnoissa. Ilmanvaihtokone ei ole ilmastointilaite, eikä se pysty muuttamaan kuumaa ulkoilmaa viileäksi, vaan sitä varten tarvitaan omat laitteensa, esim. ilmalämpöpumppu. Kesällä kannattaa kuitenkin huolehtia, että lämmöntalteenottokennoa käytetään ottamaan talteen yöviileää, jolloin asunnon lämpötila laskee yön aikana.

Kovilla pakkasilla tuloilman lämpötila laskee sulatusjakson aikana, erityisesti pienemmissä koneissa, joissa ei ole sulatusjaksoja varten lisälämmitysvastusta. Lämmöntalteenottokenno on sulatuksen aikana ohituksella, jotta poistoilman lämpö voi auttaa kennoa pysymään sulana ja siksi se ei siirry tuloilmaan.

Vallox Aito Kotilämpö on poikkeus

Vallox Aito Kotilämmössä on samanlainen MyVallox Control -ohjain kuin ilmanvaihtokoneissakin. Sen tuloilman lämpötila näyttää lto-kennosta tulevaa lämpötilaa. Ohjain ei näytä kiertoilmakanavaan lähtevän ilman lämpötilaa lämmityskaudella, vaan ulkoinen anturi lukee huoneilman lämpötilaa ja lämmitysvastus pyrkii tuomaan pyydetyn lämpöistä ilmaa kiertoon.

Jäteilman lämpötila kertoo järjestelmän tilasta

Kun jäteilman lämpötila nousee, raitisilmasäleikkö tai suodattimet voivat olla tukossa tai koneen ohituspelti on ohituksella, vaikka sen pitäisi olla Lämmöntalteenottotilassa. Sulatusjakson aikana ohituspelti kääntyy ohitukselle ja jäteilman lämpötila nousee sulatuksen ajaksi kutakuinkin samaksi kuin sisäilman lämpötila on.

LTO-Kennon tilan ollessa lämmöntalteenotto jäteilman lämpötila laskee alhaiseksi, kovilla pakkasilla jopa -10 asteeseen. Jos sisällä on ylilämpöä, esim. saunomisen jäljiltä, jäteilman lämpötila voi myös hetkellisesti nousta, koska lämmöntalteenotto ei tarvitse kaikkea lämpöä tuloilman lämmittämiseen.

Jos jäteilman lämpötila nousee, on parasta ensimmäiseksi tarkistaa kennon tila. Se näkyy esim. MyValloxCloudin etusivulla. Kennon tila on joko ohitus, lämmöntalteenotto tai sulatus. Jos kennon tilana on lämmöntalteenotto, ohituspellin kuuluu olla kiinni ja jäteilman pysyä alhaisena. Kesällä, kun tilana on ohitus, jäteilman lämpötila on sama kuin huoneen, josta ilmaa poistetaan.

Pidä ilmanvaihtokone päällä ja anna asetukset ammattilaisten haltuun

Ilmanvaihtokoneessa on paljon asetuksia, jotka on parasta jättää ammattilaisten huoleksi. Esim. puhallinnopeus on talvella pidettävä riittävän korkealla ja sisäiset hiilidioksidi- ja kosteusohjaukset pitää olla päällä, jotta kone pystyy pitämään kennon sulana. Asukkaalle tämä tarkoittaa sitä, että pidetään kone kotona-tilassa, kun ollaan kotona, eikä laiteta poissa-tilaa päälle energiansäästöhaaveissa. Annetaan ilmanvaihtokoneen tehdä työnsä.

Asetukset täytyy olla oikein, jotta kone toimii optimaalisesti. Mikäli sinusta tuntuu, että kaikki ei ole kunnossa, on varminta olla yhteydessä koneen asentaneeseen tahoon tai esim. isännöitsijään, jotta ammattilainen voi tulla tarkistamaan asetukset. Löydät lähimmän ammattilaisen karttapalvelustamme