Koulujen sisäilmaongelmiin on myös helppoja ratkaisuja

koululuokka

Luokkakohtainen ilmanvaihto voi olla kustannustehokas ratkaisu koulujen sisäilmaongelmiin

Luokka- ja tilakohtainen ilmanvaihto on edullinen ja nopea tapa parantaa koulujen ja päiväkotien sisäilmaa. Ihmisistä tulevat kosteus, hiilidioksidi ja hajut on helppo poistaa ilmanvaihtoa tehostamalla. Myös rakenteista tulevat epäpuhtaudet voidaan tuulettaa ulos hallitulla tulo-poisto-ilmanvaihdolla, joka ei tee alipainetta huonetiloihin.

Hajautetussa ilmanvaihtojärjestelmässä jokaista luokkatilaa tai tilakokonaisuutta kohti on oma ilmanvaihtokone. Näin yhden luokan ilmanvaihdon tehoa voidaan säätää riippumatta muiden luokkien ilmanvaihdon tarpeesta. Kun luokka on käytössä, ilmanvaihto toimii tarpeen mukaisella teholla. Luokan ollessa tyhjä hyppytuntien, viikonloppujen tai lomien aikana ilmanvaihto voi toimia pienemmällä nopeudella. Ilmanvaihtoa ei saa koskaan kuitenkaan pysäyttää kokonaan, jotta rakenteista tulevat epäpuhtaudet ja ihmisistä jäänyt kosteus poistuvat.

Hiilidioksidiohjaus on erinomainen tapa ohjata ilmanvaihtoa automaattisesti tarpeen mukaan sellaisissa tiloissa, missä henkilömäärä vaihtelee. Hiilidioksidiohjaus tunnistaa, kun tilaan tulee ihmisiä ja kasvattaa ilmanvaihtoa lähes portaattomasti. Näin muutama ihminen luokassa ei koe ilmanvaihtoa liian tehokkaaksi, mutta tarvittaessa teho riittää isommallekin ryhmälle.

Koulun liikuntatilojen tai päiväkotien pesutilojen yhteydessä kosteusohjaus on järkevä tapa säätää ilmanvaihdon tehoa. Suihkun tai vaatteiden kuivatuksen aikana kosteusohjaus tehostaa ilmanvaihtoa automaattisesti, kunnes tilat ja rakenteet ovat jälleen kuivat. Valloxin oppiva kosteusohjaus mukautuu automaattisesti esim. vuodenaikojen vaihtelun aikaansaamiin kosteusvaihteluihin, eikä ilmanvaihdon asetusarvoja tarvitse muutella.

Tilojen, joiden toiminnoista syntyy epäpuhtauksia, (mm. taideaine– ja kampaamoluokat) ohjaus on järkevää toteuttaa VOC-anturilla, joka reagoi haihtuviin orgaanisiin yhdisteisiin kuten liuotinainehöyryihin, puhdistusaineisiin ja materiaalien päästöihin.

Valloxin kosteus-, hiilidioksidi- ja VOC-anturit ovat huoltovapaita eikä kalibrointeja tarvita.

Automaattinen ilmanvaihdon ohjaus toimii silloinkin, kun tiloissa on toimintaa varsinaisen käyttöajan ulkopuolella, esimerkiksi iltaisin, tai kun tilojen käyttötarkoitus muuttuu. Kenenkään ei tarvitse tehdä muutoksia asetuksiin, vaan automatiikka tunnistaa ryhmän koon ja aktiivisuuden ja tehostaa ilmanvaihtoa asteittain tarpeen mukaan, jolloin sisäilma on raikasta vielä oppitunnin lopullakin. Tilojen tyhjentyessä ilmanvaihto pienenee automaattisesti ja näin säästetään energiaa.

Kaavio
Jatkuvasti samalla teholla toimiva ilmanvaihto tuhlaa energiaa.

Edullinen toteuttaa

Ilmanvaihtokone voidaan asentaa luokkaan äänenvaimennettuun tilaan tai käytävälle. Luokassa olevat ilmanvaihtokanavat ovat varsin lyhyitä, eikä näkyviin jää muuta kuin kanavat tai niiden kotelot ja ilmanvaihdon päätelaitteet. Koulun katolle ei tarvita konehuoneita eikä sinne johtavia kanavia ja niiden roiloja. Paloturvallisen hajautetun ilmanvaihdon kautta tulipalo ei voi levitä luokasta tai kerroksesta toiseen.

Hajautettu ilmanvaihto voidaan asentaa myös luokka tai kerros kerrallaan, eikä koko koulua tarvitse sulkea remontin vuoksi. Hajautettu ilmanvaihto on erinomainen ratkaisu myös tilojen käyttötarkoituksen muuttuessa sekä laajennusten ja tilapäisten koulutilojen ilmanvaihdon toteuttamisessa. Yksittäisen ilmanvaihtokoneen asentaminen ei vaikuta rakennuksen muihin ilmanvaihtokoneisiin ja niiden käyttöön.

Tilakohtainen ilmanvaihtojärjestelmä on toimintavarma ja edullinen ratkaisu. Kun konehuoneita ja suuria kanavistoja ei tarvita, myös rakennustekniset työt ja kustannukset jäävät pieniksi. Mikäli jäteilma voidaan puhaltaa luokan kohdalta seinästä ulos, ei tilaa vieviä kanavaroiloja tarvitse rakentaa lainkaan kerrosten välille.

Vähän sähköä kuluttavat laitteet eivät vaadi yleensä muutoksia olemassa olevaan sähköjohdotukseen. Korkean hyötysuhteen ilmanvaihtokoneisiin ei ole tarpeellista asentaa tuloilman lämmitykseen vesipattereita, joten liitäntöjä lämmitysjärjestelmäänkään ei tarvita. Kondenssiveden viemäröinti on tarpeen, koska korkean hyötysuhteen lämmön talteenotto kondensoi jopa luokan kuivasta poistoilmasta runsaasti vettä.

Hajautettu ilmanvaihtojärjestelmä on helppo suunnitella, koska usein kaikkiin luokkiin voidaan toteuttaa ”monistamalla” samanlainen ilmanvaihto. Erikokoisiin tiloihin on tarjolla myös erikokoisia ilmanvaihtokoneita. Yksinkertaisen järjestelmän käyttöönotto ja ilmavirtojen säätö on niin ikään helppoa ja nopeaa.

Tekniikkakomero luokkahuoneessa.
Ilmanvaihto on mahdollista rakentaa luokkakohtaisesti.

Edullinen ja helppo käyttää

Tilakohtaisella ilmanvaihdolla säästetään energiankulutuksessa. Kaikki tilat ovat harvoin täydessä käytössä yhtä aikaa, joten on turhaa tuhlausta pyörittää jatkuvasti koko koulussa täyttä ilmanvaihtoa. Osa luokista saattaa olla käytössä myöhään illalla, aikaisin aamulla tai jopa viikonloppuisin ja loma-aikoina, jolloin keskitetty kello-ohjattu ilmanvaihto ei palvele käyttäjiä. Automaattisesti ohjattu hajautettu ilmanvaihto kasvattaa ilmanvaihtoa vain niissä tiloissa ja vain silloin, kun tarvetta on.

Valloxin ilmanvaihtokoneiden energiatehokkaat tasavirtapuhaltimet kuluttavat vähän sähköä ja lyhyiden kanavien ansiosta puhallintehoa tarvitaan vähän. Kun luokka jää tyhjilleen, ilmanvaihdon pienentyessä myös puhaltimien sähkönkulutus pienenee.

Tehokas lämmöntalteenotto lämmittää sisään tulevan ilman poistoilman lämpöenergialla. Nykyaikaiset Valloxin korkean hyötysuhteen ilmanvaihtokoneet lämmittävät tuloilman lähes ympäri vuoden yli + 17 °C pelkästään poistoilman ilmaisenergialla. Tuloilman lisälämmitystä ei juurikaan tarvita eikä rakennuksen lämmitysjärjestelmään tarvita muutoksia.

Lopputuloksena hyvä sisäilmasto

Hyvän ilmanvaihdon tunnistaa siitä, että sitä ei huomaa. Olennainen osa hyvää sisäilmastoa on vedottomuus. Lämmöntalteenotolla varustettu ilmanvaihtokone lämmittää talvella sisään tulevan ilman miellyttävän lämpimäksi. Lämmitetyllä tuloilmalla ja oikein toteutetulla ilmanjaolla vältytään vedon tunteelta. Lämpimällä ilmalla lämmöntalteenoton ohitusautomatiikka tuo sisälle viileämpää ulkoilmaa. Automatiikalla varustettu ilmanvaihto on aina sopivalla teholla, eivätkä pienetkään ryhmät koe ilmanvaihtoa liian tehokkaaksi tai vetoisaksi.

Kaikissa Vallox-ilmanvaihtolaitteissa on EN 779 (F7)/ISO 16890 (ISO ePM1 50 %) -standardoidut alkuperäissuodattimet, jotka suodattavat ulkoilmasta tehokkaasti mm. siitepölyn ja noen. Ihmisistä ja rakenteista tulevat epäpuhtaudet, pöly ja kosteus poistuvat ilmanvaihdon mukana ulos. Vallox-ilmanvaihtokoneissa on aina levylämmönvaihdin, joka ei palauta kosteutta tai hajuja tuloilman mukana takaisin sisälle. Epäpuhtaudet eivät voi myöskään levitä ilmanvaihdon kautta tilasta toiseen, koska joka tilassa on oma ilmanvaihtojärjestelmä.

Hiljaisen ilmanvaihdon edellytys on oikein mitoitettu ilmanvaihtolaite ja kanavisto, riittävä äänenvaimennus ja tarvittaessa ilmanvaihtokoneen sekä kanavien läpivientien äänieristys luokkatilassa. Kun luokassa on vain vähän oppilaita, pienellä nopeudella toimiva ilmanvaihto on lähes äänetön. Kun luokka on täynnä, ihmisten muodostama absorboiva pinta vaimentaa ääntä, eikä oikein toteutetun ilmanvaihdon ääni silloinkaan häiritse.

Edistyksellinen automatiikka

Kaikkia Valloxin MV-malleja voi ohjata automaattisesti kosteus-, hiilidioksidi- ja VOC-antureiden avulla. Lähes portaaton säätö varmistaa, että joka tilanteeseen löytyy sopiva ja huomaamaton ilmanvaihdon taso.

Valloxin MV-mallit voidaan liittää Modbus-väylään ilman erillistä sovitinta. MV-malleja voi ohjata myös LAN-verkon kautta tietokoneella, mobiililaitteella tai internetin kautta. Koneen voi rekisteröidä myös ilmaiseen MyVallox Cloud -pilvipalveluun. Puhallinnopeuden ohjaus onnistuu myös analogia- (0-10 VDC) tai digitaalitulolla (0/24 V) ja vikatietoreleeltä saadaan ilmoitukset taloautomaatioon tarvittaessa. Viikkokello-ohjaus, kesä/talvi-automatiikka, automaattinen yöviilennys, tehostuskytkin sekä huoltomuistutin ovat MV-malleissa vakiotoimintoja.

Hiilidioksidianturi luokkahuoneessa.
Hiilidioksidianturi mittaa sisäilman laatua ja tehostaa ilmanvaihtoa tarvittaessa.