Viilentääkö ilmanvaihtokone kesäkuumalla?

Ilmanvaihto ja ilmastointi tarkoittavat eri asioita. Ilmanvaihtokoneen ensisijainen tehtävä on sisäilman vaihtaminen, ei niinkään viilennys. Siksi sen viilennysteho on rajallinen. Kovilla helteillä tehokkain tapa pitää asunto viileänä onkin ikkunoiden auringonsuojaus ja erillinen ilmastointilaite.

Kesällä poistoilman lämmöntalteenotto ei ole toivottavaa. Vallox MC-, SE- ja MV-malleissa on automaattinen lämmöntalteenoton ohitus, jolloin ulkoilma tuodaan ulkoa viileänä, mutta suodatettuna sisälle. Vallox MV-ilmanvaihtokoneissa on myös viilennystoiminto, jonka avulla ilmanvaihto tehostuu kesällä automaattisesti silloin, kun ulkoilma on sisäilmaa viileämpää.

Auringonsuojaus on kuitenkin tärkein tekijä asunnon pitämiseksi viileänä. Mikäli aurinko pääsee paistamaan ikkunoista sisälle, ei ilmanvaihdon viilennysteho useinkaan riitä pitämään asuntoa miellyttävän lämpöisenä. Parasta olisi pysäyttää auringon lämpösäteily jo ulkona pitkillä räystäillä tai markiiseilla. Kaihtimetkin auttavat, mutta ne eivät estä kokonaan ikkunan sisäpinnan lämpenemistä.

Mikäli kahden hengen makuuhuoneen tuloilma on 10 °C viileämpää kuin huoneilma, on ilmanvaihtokoneen jäähdytysteho n. 150 W. Sama viilennysvaikutus on sillä, että auringon puolella olevasta metrin levyisestä ikkunasta peitetään n. 20 cm korkea kaistale. Auringonsuojaukseen kannattaa siis panostaa.

Tuloilma ei saisi lämmetä myöskään ilmanvaihtokanavissa. Mikäli tuloilmakanavat on asennettu tilaan, jossa on korkea lämpötila, nousee myös tuloilman lämpötila. Tällaisia paikkoja voivat olla esim. pesuhuoneen ja saunan välikatto, joissa voi kulkea myös lämmitys- tai lämpimän käyttöveden putkia. Tällöin ulkoilma voi lämmetä kanavissa huomattavasti ja nostaa asunnon lämpökuormaa.

Mikäli asunnon lämpökuorma on suuri, tehokas keino lämpötilan pitämiseksi miellyttävänä on erillinen ilmastointilaite, joka kierrättää, kuivattaa ja viilentää sisäilmaa. Ilmastointi voidaan myös yhdistää asunnon ilmanvaihtojärjestelmään tuloilmakanavaan asennetun kanavapatterin avulla. Kanavapatteri jäähdyttää ja kuivattaa sisälle tulevaa ilmaa käyttämällä jäähdytysaineena esimerkiksi maalämpöjärjestelmän kylmää keruupiirin nestettä.

Ilmastoinnin ja ilmanvaihdon eroista voit lukea lisää täältä.