Vallox 90K MC

Lieden päälle asennettava, liesikuvulla varustettu ilmanvaihtokone pieniin asuntoihin

Tuotekuvaus

Vallox 90K MC on keittiöön sijoitettava ilmanvaihtokone. Ilmanvaihtokonetta ohjataan Vallox 90K MC -liesikuvulla, joka sisältyy hintaan. 

Vallox 90K MC on loistava valinta pienten omakotitalojen, loma-asuntojen sekä rivitalo-huoneistojen kompaktiksi ilmanvaihtolaitteeksi.


Tekniset tuotetiedot

 • Enimmäisasuinpinta-ala m²: 120
 • Lämmöntalteenoton vuosihyötysuhdeluokka: B
 • Vuosihyötysuhde: 62 %
 • Ominaissähköteholuokka: B
 • Ominaisenergiankulutus (SEC) kylmässä ilmastossa: A+
 • Ominaisenergiankulutus (SEC) keskimääräisessä ilmastossa: B
 • Ominaissähköteho (SFP): 1,1 kW/(m3/s)
 • Maksimi poistoilmavirta: 85 l/s, 100 Pa
 • Maksimi tuloilmavirta: 70 l/s, 100 Pa
 • Lähdöt: 4 x 125 mm
 • Mitat (LxKxS): 597 mm x 798 mm x 346 mm
 • Paino pakkauksen kanssa: 52 kg
 • Sähköliitäntä: 230 V, 50 Hz, 5,7 A (pistotulppa)
 • Ulkoiset ohjaustavat: 0-10 VDC
 • Poistoilmapuhaltimen teho: 0,119 kW 0,9 A EC
 • Tuloilmapuhaltimen teho: 0,119 kW 0,9 A EC
 • Lämmöntalteenottokenno: Ristivastavirta
 • Lämmöntalteenoton ohitus: Automattinen
 • Etulämmitys: -
 • Jälkilämmitys: Sähkö, 900 W
 • Lisälämmitys: -
 • Tyyppinumero: 3524
 • Suodattimet, Tuloilma: G4 + F7
 • Suodattimet, Poistoilma: G4
 • Suodatinpakkaus: nro 14

Ohjeet

FIN
DAN
ENG
GER
RUS
SWE
Käyttö-, huolto- ja tekninen ohje Vallox 90 KMC
Tallenna tiedosto (2.8 MB)

Tyyppinumero: 3524
Selite: käyttöohje, huolto-ohje ja tekninen ohje
Tiedosto voimassa alkaen: 26.06.2013
Tiedosto päivitetty: 26.06.2013
Kielet: FIN

Brugervejledning Vallox 90K MC DAN
Tallenna tiedosto (2.8 MB)

Tyyppinumero: 3524
Selite: Vallox 90K MC brugervejledning DAN
Tiedosto voimassa alkaen: 08.10.2013
Kielet: DAN

Operating, maintenance and technical instructions Vallox 90 Kmc
Tallenna tiedosto (2.7 MB)

Tyyppinumero: 3524
Tiedosto voimassa alkaen: 17.07.2013
Tiedosto päivitetty: 17.07.2013
Kielet: ENG

Bedienungs-, Wartungs- und technische Anweisung Vallox 90 KMC
Tallenna tiedosto (2.8 MB)

Tyyppinumero: 3524
Tiedosto voimassa alkaen: 05.07.2013
Tiedosto päivitetty: 05.07.2013
Kielet: GER

Инструкция по эксплуатации и обслуживанию и техническое руководство Vallox 90 KMC
Tallenna tiedosto (2.7 MB)

Tyyppinumero: 3524
Tiedosto voimassa alkaen: 17.07.2013
Tiedosto päivitetty: 17.07.2013
Kielet: RUS

Bruks-, underhålls- och tekniska instruktioner Vallox 90 KMC
Tallenna tiedosto (2.7 MB)

Tyyppinumero: 3524
Tiedosto voimassa alkaen: 17.07.2013
Tiedosto päivitetty: 17.07.2013
Kielet: SWE

Sertifikaatit

Sertifikaatti Vallox 90 MC, Vallox 90K MC, Vallox 90 SE
Tallenna tiedosto (128.2 KB)

Selite: VTT:n myöntämä sertifikaatti Vallox 90
Tiedosto voimassa alkaen: 28.11.2011
Tiedosto päivitetty: 28.11.2011
Kielet: FIN

Certificate Vallox 90 MC, Vallox 90K MC, Vallox 90 SE VTT
Tallenna tiedosto (146.2 KB)

Selite: Certificate Vallox 90 MC, Vallox 90K MC, Vallox 90 SE VTT
Kielet: ENG

Suunnittelutiedot

Декларация о соответствии, Вентиляционные установки
Tallenna tiedosto (71.1 KB)

Tiedosto voimassa alkaen: 03.02.2015
Tiedosto päivitetty: 03.02.2015
Kielet: RUS

Säätökaavio (dwg) Vallox 90K MC
Tallenna tiedosto (66.6 KB)

Tiedosto päivitetty: 06.07.2015
Kielet: FIN, GER, ENG, RUS, SWE

Mittakuva (dwg) Vallox 90 KMC
Tallenna tiedosto (674.4 KB)

Tiedosto päivitetty: 07.07.2015
Kielet: FIN, GER, ENG, RUS, SWE

Declaration of conformity Vallox 90 SC, 90 KSC, 90 MC, 90 KMC, 90 SE
Tallenna tiedosto (619.7 KB)

Tiedosto päivitetty: 08.07.2015
Kielet: ENG

Toimintaselostus Vallox 90 MC, Vallox 90 KMC
Tallenna tiedosto (34.5 KB)

Selite: toimintaselostus ja osaluettelo
Tiedosto päivitetty: 30.06.2015
Kielet: FIN

Declaration of conformity MyVallox -ilmanvaihtokoneet
Tallenna tiedosto (79.7 KB)

Selite: Vallox 90, 096, 101, 110, 145 MV ja Vallox 90, 096 ja 101 MC
Tiedosto päivitetty: 02.11.2017
Kielet: ENG

Usein kysyttyä

Miksi tuloilmapuhallin pysähtelee pakkasella?

Joissakin ilmanvaihtokoneissa lämmöntalteenottokennon jäätymisen esto on toteutettu tuloilmapuhallinta pysäyttämällä. Kun lämmöntalteenottokennolla on jäätymisvaara, laite sammuttaa tuloilmapuhaltimen hetkeksi, jolloin poistoilman lämpö sulattaa kennon. Poistopuhallin pyörii siis koko ajan joten asunnon ilmanvaihto ei pysähdy. Puhaltimen pysähtelyn määrä riippuu ulkoilman lämpötilasta, ilmanvaihdon käyttönopeudesta ja poistoilman lämpötilasta ja kosteudesta.

Tämä on laitteen normaalia toimintaa, eikä esim. tuloilman lämpötilan (jälkilämmityksen) asetusarvo vaikuta siihen.

Mikäli puhallin pysähtelee kovin paljon, syynä voi olla poistoilmakanavien puutteellinen eristys, huollon laiminlyönti tai tekninen vika. Ainakin seuraavat asiat tulee tarkastaa:

Koneelle huoneista tulevan poistoilman lämpötila kannattaa mitata koneesta. Mikäli ilmanvaihtokoneelle tulee useita asteita viileämpää ilmaa kuin huoneesta imetään, ilma jäähtyy silloin poistoilmakanavassa ja se on merkki kanavien huonosta eristyksestä. Tämä lisää puhaltimen pysähtelyä. Myös laitteen sijoituspaikan lämpötila saattaa vaikuttaa puhaltimen pysähtelyyn. Ilmanvaihtokoneen asennuspaikan lämpötila tulee olla vähintään +10 °C astetta. Tarkista myös lämpötila koneen yläpuolelta. Mikäli koneen yläpuolella oleva höyrysulku vuotaa, sieltä valuu kylmää ilmaa koneen päälle. Eristämättömät ulko- ja jäteilmakanavat jäähdyttävät konetta myös ylhäältä päin. Nämä kanavat tulee eristää myös koneen ja höyrysulun väliltä.

Likaiset suodattimet, väärin säädetty "ylipaineinen" ilmanvaihto tai viallinen tai väärin säädetty jäätymisenestotermostaatti voivat myös vaikuttaa jäätymiseneston toimintaan. Termostaatin asetusarvo voi myös joskus "ryömiä" vuosien mittaan eli anturi näyttää väärää arvoa. Jäätymisenestotermostaattia voi silloin säätää.

Mikäli epäilee jäätymiseneston oikeaa toimintaa, katolle menevän jäteilman lämpötilan voi mitata koneelta. Kovemmilla pakkasilla jäteilman lämpötilan pitäisi yleensä olla konemallista riippuen n +4 - +8 astetta. Mitä kylmempää jäteilma on, sen paremmalla hyötysuhteella lämmöntalteenotto toimii mutta lämmöntalteenottokennon jäätymisriski kasvaa. MC-talvitoiminnolla varustetuilla koneilla jäteilman lämpötila voi olla ajoittain useita asteita pakkasen puolella.

Vanhoissa MUH Ilmavissa jäätymiseneston termostaatin anturi on "kiehkuralla" lämmöntalteenottokennon jommallakummalla alasivulla. Mikäli anturia on käännelty esim. puhdistuksen yhteydessä, se häiritsee jäätymiseneston toimintaa. Anturin etäisyys kennosta pitää olla koko mitaltaan n. 20 mm.

Joissakin Valloxin konemalleissa on etulämmityspatteri – joko sähkötoiminen tai maalämmön keruupiirin nestettä hyödyntävä. Mikäli tuloilmapuhallin pysähtelee vaikka koneessasi on sähköinen etulämmitys, tarkista koneen asetuksista, että etulämmitys on otettu käyttöön. Etulämmityksen asetusarvo pitää olla vähintään 3 astetta korkeampi kuin tuloilmapuhaltimen pysäytyslämpötila. Tarkemmat ohjeet säädöstä löydät koneesi käyttöohjeesta. Tarkista myös, että vastus lämpiää mutta varo polttamasta sormiasi. Etulämmityksestä huolimatta kovemmilla pakkasilla ja suuremmilla ilmavirroilla tuloilmapuhallin voi kuitenkin joskus hidastua tai pysähdellä.

Mikäli koneessasi on maalämpöliuosta hyödyntävä MLV-patteri, varmista, että maaliuos kiertää MLV-patterissa (pumppu pyörii, magneettiventtiili on auki, piirissä ei ole ilmaa). Maalämpöön liitetyn MLV-patterin keruupiirin nesteen pakkasenkesto tulee myös varmistaa. Tarkista myös keruupiiristä patterille tulevan maaliuoksen lämpötila. Jos keruupiirin lämpötila laskee lähelle nollaa tai jopa pakkasen puolelle, MLV-patterin teho pienenee oleellisesti. Silloin LTO-kennon jäätymättömyys turvataan kuitenkin tuloilmapuhallinta pysäyttelemällä.

Nestekiertoisen jälkilämmityspatterin jäätymissuojaus saattaa myös sammutella konetta. Jälkilämmityspatterin jäätymisvaaratilanteessa koneen molemmat puhaltimet sammuvat. Tarkista silloin, että jälkilämmityspatterille tulee jatkuvasti riittävän lämmintä nestettä. Jotkut maalämpöpumput sammuttavat talosta lämmityksen, kun ne tekevät lämmintä käyttövettä. Mikäli ilmanvaihtokoneen jälkilämmityspatteri on kytketty samaan piiriin talon lämmityksen kanssa, myös sille tuleva kierto pysähtyy. Tarkista myös, että lämmöntalteenoton ohituspelti on talviasennossa.

Mitä tarkoittaa jälkilämmitys ja mikä on sen oikea lämpötila?

Ilmanvaihtokoneen lämmöntalteenottokenno lämmittää talvella sisään tulevaa ilmaa poistoilman lämmöllä. Mikäli tuloilman (huoneeseen puhallettavan ilman) lämpötila on lämmöntalteenottokennon jälkeen alhaisempi kuin haluttu tuloilman lämpötila, tuloilmaa voidaan lämmittää lisää joko sähköisellä tai vesikiertoisella jälkilämmityspatterilla.

Asuntoon puhallettavan tuloilman oikea lämpötila on hyvin henkilökohtainen asia. Tuloilman lämpötila kannattaa pitää mahdollisimman alhaisena ilman, että kokee vedon tunnetta. Silloin talon lämmönsäätö toimii oikein myös silloin, kun esim. aurinko tai takka tuo taloon lämpöä. Myös venttiilien ilmavirran suuntaus, ikkunat tai lämmitysjärjestelmä voivat vaikuttaa vedon tunteeseen.

Tuloilman lämpötilaa ei kannata nostaa huoneilman lämpötilaa korkeammaksi, koska ei ole järkevää yrittää lämmittää asuntoa ilmanvaihtokoneella. Mikäli tuloilman lämpötila nostetaan 16 asteesta 22 asteeseen, jälkilämmityksen energiankulutus moninkertaistuu. Tämä energia on kuitenkin pois talon lämmitysenergian kulutuksesta.

Mikäli venttiilistä tuleva ilma tuntuu epämukavan viileältä (toki suoraan venttiilistä tuleva alle 37 asteinen liikkuva ilma tuntuu aina iholla viileältä), kannattaa mitata sekä koneelta kanavaan lähtevän että venttiilistä tulevan ilman lämpötila. Mikäli ilma jäähtyy kanavassa usealla asteella, kanavaeristys on puutteellinen.

Uudet, korkean hyötysuhteen vastaristivirtakennot kykenevät lämmittämään tuloilman lähes ympäri vuoden yli +17°C asteeseen. Tuloilman lisälämmitys on silloin yleensä tarpeetonta. Siksi Valloxin pienissä korkean hyötysuhteen ilmanvaihtokoneissa on aina sähköinen jälkilämmitys. Vesipatterin korkeampia hankinta- ja asennuskustannuksia ei ole mahdollista kuolettaa järkevässä ajassa.

Jos kanavat on asennettu höyrysulun lämpimälle puolelle esim. katonrajaan koteloihin, tuloilma lämpiää kanavissa ”ullakolle karkaavan lämpöhäviön ilmaisenergialla” ja asumisviihtyisyys paranee. Varsinkin energiatehokkaissa kerrostaloissa ylilämpö on usein ongelma. Sitä ei kannata pahentaa nostamalla tuloilman lämpötilaa liian korkeaksi. Yleensä n. 16 – 18°C riittää.

Ullakolle asennetut ja huonosti eristetyt kanavat jäähdyttävät tuloilmaa, huonontavat lämmön talteenoton hyötysuhdetta ja lisäävät jälkilämmityksen energiankulutusta.

Miten ilmanvaihtokoneella voi parhaiten viilentää kesähelteellä?

Ilmanvaihtokoneisiin ei voi jälkikäteen asentaa jäähdytyskoneistoa, mutta ulkoilman viilennystä voi hyödyntää.

Ilmanvaihtokoneen lämmöntalteenoton tehtävä on lämmittää ulkoa tulevaa ilmaa poistoilman lämpöenergialla. Kun asunto lämpiää kesällä liikaa, voi ilmanvaihtokoneen kesätoiminnon ottaa käyttöön. Silloin lämmöntalteenottokenno ohitetaan ja ulkoilma tulee lämmittämättömänä sisälle. SE-malleissa kesäautomatiikka toimii, kun jälkilämmitys sammutetaan ohjaimen painikkeesta. MV-malleissa ohitus toimii, kun ulkoilman lämpötila nousee lähelle tuloilman lämpötilan asetusarvoa. MC-ohjatuissa koneissa kesäautomatiikka toimii, kun tuloilman lämpötilan säätö on säädetty Auto- tai MIN-asentoon. Joissakin malleissa lämmöntalteenotto ohitetaan koneen sisällä käsin käännettävällä kesäpellillä ja vanhimpiin koneisiin pitää vaihtaa lämmöntalteenottokennon tilalle erillinen kesäkenno. Ilmanvaihtokoneen käyttöohje on tässäkin oiva apu.

Huoneeseen puhallettavan tuloilman lämpötila saattaa olla kuitenkin korkeampi kuin ulkoilman lämpötila. Ulkoilma lämpiää aina jonkin verran ilmanvaihtokoneen sisällä LTO:n ohituksesta huolimatta koneen sisäisen lämmön johtumisen ja tuloilmapuhaltimen lämmittämisen vuoksi, sekä mahdollisesti kuumalla ullakolla kulkevissa kanavissa.  

Kun hellepäivänä ilma on ulkona kuumempaa kuin sisällä, ilmanvaihto kannatta säätää miniminopeudelle ja kaikki ikkunat ja ovet pitää suljettuina. Kun tuloilman lämpötila laskee viileämmäksi kuin huoneilma, voi ilmanvaihdon laittaa yöksi suuremmalle nopeudelle ja ikkunatuuletusta voi myös käyttää. Venttiilistä tulevan ilman lämpötila saattaa laskea hitaammin kuin ulkoilman lämpötila, mikäli kanavat kulkevat kuuman ullakon eristeissä.

Ilmanvaihtokoneen merkitys asunnon lämmittäjänä tai viilentäjänä on hyvin pieni. Asunnon lämmönvaihtelut johtuvat yleensä aivan muista tekijöistä, esim. auringon säteilystä, ulkoilman lämpötilasta ja sisäisestä lämpökuormasta. Esimerkki: kahden hengen makuuhuoneeseen puhalletaan raitista ilmaa 12 l/s. Jos sisälle puhallettava ilma on viisi astetta viileämpää kuin huoneilma, niin ilmanvaihdon aikaan saama jäähdytysteho on 72 W. Saman verran asunnon lämpökuorma pienenee, jos auringon puolelta metrin levyisestä ikkunasta peitetään n. 10 cm korkea kaistale. Samojen fysiikan lakien perusteella asuntoa ei voi myöskään lämmittää ilmanvaihtokoneella.

Tärkein asia asunnon viileänä pitämisessä on tehokas auringonsuojaus. Erillistä ilmalämpöpumppua voi käyttää jäähdytykseen, eikä sillä ole vaikutusta ilmanvaihtokoneen toimintaan.

Monissa Valloxin ilmanvaihtokoneissa on takkakytkin. Tarvitaanko takalle lisäksi palamisilmakanava?

Kyllä tarvitaan!

Ilmanvaihtokoneiden takkatoiminto ei ole tarkoitettu takan palamisilman sisälle tuomiseen vaan sytyttämisavuksi. Kun hormi on vielä kylmä, ilmanvaihtokoneella tehdään hetkellinen ylipaine taloon. Kun hormi lämpiää, niin toimivan takan pitäisi kyllä vetää. Kovalla pakkasella takkatoiminnon aikana ilmanvaihtokoneen jäätymisenesto saattaa sammuttaa myös tuloilmapuhaltimen, ettei lämmöntalteenottokenno mene jäähän. Takkatoiminnolla siis varmistetaan, ettei ilmanvaihtokone tee alipainetta takan sytyttämishetkellä. SE-malleissa takkakytkimen ajastus on 15 minuuttia. MV-malleissa ajan voi säätää tai poistaa ajastuksen kokonaan, mikäli ohjaus tulee joltakin muulta laitteelta.

Puu tarvitsee palamiseen paljon ilmaa. Teoriassa puu tarvitsee palaessaan ilmaa noin 3,7 m3 puukiloa kohti. Käytännössä palamisen ilmakerroin (λ) on suuluukullisissa tulisijoissa 2 ‑ 2,5 eli ilmaa käytetään 7,5 ‑ 10 m3 puukiloa kohti. Uusissa uuneissa ilmakerroin on alhaisempi 2,0 – 2,2. Suuluukuttomissa tulisijoissa kuten avotakoissa ilmakerroin on. 10 ‑ 30 eli ilmaa kuluu 40 ‑ 110 m3 puukiloa kohti. Palamisilman määrän optimaalinen säätö on kuitenkin käytännössä vaikeaa. (Lähde: Tehokas ja ympäristöä säästävä tulisijalämmitys, VTT)

Ilmanvaihtokone ei oikein säädettynä tee taloon suurta alipainetta mikä häiritsisi tulisijan vetoa. Talosta poistetaan 5 – 10 % enemmän ilmaa kuin mitä sinne tuodaan eli tulo- ja poistoilmamäärät ovat lähes samat. Muutaman prosentin poikkeama on mittausvirheen varalta. Sillä varmistetaan, ettei talossa ole ylipainetta, koska se on aina ulkovaipan rakenteille tuhoisaa. Esimerkiksi 150 m2 talossa ilmanvaihtokoneen aiheuttama "alijäämä" on vain 3 – 6 l/s. Savupiipusta poistuu tehokkaasti poltettaessa jopa kymmeniä kertoja enemmän ilmaa ja tämä määrä ei tiiviissä talossa välttämättä tule rakenteiden läpi vuotoina – eikä saakaan tulla. Likaiset suodattimet tai tukkeutunut ulkosäleikkö voivat kasvattaa alipainetta.

Ilmanvaihtokone ei pakkasella pysty ylläpitämään ylipainetta kovinkaan pitkää aikaa. Kun ilmanvaihtokoneen takkatoiminto sammuttaa poistopuhaltimen, ei koneelle tule myöskään poistoilman lämpöenergiaa, mikä lämmittäisi lämmöntalteeottokennoa ja tuloilmaa. Silloin koneen jäätymisenesto saattaa sammuttaa myös tuloilmapuhaltimen. Ylipainejakson pituus riippuu mahdollisen etulämmityksen tehosta, ilmamäärästa ja ulkoilman lämpötilasta.

Kaikille tulisijoille pitää tuoda aina sulkuventtiilillä varustettu palamisilmakanava suoraan ulkoa jonnekin tulipesän alle tulisijavalmistajan suosittamaan paikkaan. Tässä on tulisija- ja valmistajakohtaisia eroja. Mikäli tulisija ottaa palamisilman huonetilasta, tilalle tulee ulkoilmaa joka pitää lämmittää talon lämmitysjärjestelmällä. Jos piipusta menee ulos kovalla vedolla poltettaessa esim. 100 l/s ilmaa, sen korvausilma tulee ulkoa huonetilaan ja menee sitten takan luukkujen kautta hormiin. Talon lämmitysjärjestelmästä tarvitaan 15 asteen pakkasella yli 4 kW lämmitysteho palamisilman – eli hormista ulos puhallettavan ilman – lämmittämiseen, koska takka on silloin vielä kylmä. Siksi on järkevää, että takan palamisilma otetaan ulkoa suoraan tulisijaan ja sieltä hormiin ilman että se käy lainkaan huonetilassa. 

Mitä tarkoittaa tuotenimen perässä oleva R- tai L-kirjain?

Tuote- tai mallinimen lopussa oleva R- tai L-kirjain, esim. Vallox 110 MV R, tarkoittaa ilmanvaihtokoneen kätisyyttä eli sitä, missä järjestyksessä koneen kanavalähdöt ovat.

Kun konetta katsotaan edestä (huoltoluukusta) päin, R-mallissa ulkoilmakanava on koneen keskilinjan oikealla puolella ja L-mallissa vasemmalla puolella.


Ohjaimet ja lisävarusteet

Vakio ohjain
 • Vallox Slim-Line PTX
  Vallox Slim-Line PTX Säädinkupumallisto on suunniteltu omakotitalojen ja rivitaloasuntojen huoneistokohtaiseen ilmanvaihdon säätöön.
Lisävarusteet

Tuotteeseen liittyvät artikkelit ja referenssit:

Asunnon ilmanvaihdon saneeraus
Referenssi
Asunnon ilmanvaihdon saneeraus

Poistoilmanvaihdon muuttaminen energiataloudelliseksi poisto-tuloilmanvaihdoksi

Rivitalo, Kerrostalo

Saneeraus


Tämä sivusto käyttää evästeitä sivuston käyttöä koskevien tietojen keräämiseksi. Kun käytät tätä sivustoa, hyväksyt evästeiden käytön.
Sulje

Evästekäytännöt

Tätä sivustoa käyttämällä hyväksyt, että voimme asettaa evästeitä tietokoneellesi tai mobiililaitteeseesi.

1. Mitä evästeet ovat?

Evästeet ovat pieniä datatiedostoja, jotka siirtyvät tietokoneellesi, kun otat yhteyden johonkin verkkosivustoon. Evästeet tallentuvat selaimen käyttämien tiedostojen yhteyteen.

Lisätietoa evästeistä saat sivulta www.aboutcookies.org.

2. Miksi evästeitä käytetään?

Evästeet tunnistavat tietokoneesi, kun tulet sivustolle uudelleen. Ne muistavat myös sivustolla aikaisemmin tekemäsi valinnat ja parantavat siten sivuston käyttökokemusta. Evästeiden avulla pystyy esimerkiksi tunnistamaan käyttäjän laitteet sekä mukauttamaan mahdollisia mainoksia sivuilla sekä mahdollisissa muissa palveluissa.

3. Mitä evästeitä käytetään?

Jotkin evästeet ovat sivustomme teknisen toiminnan ja käytön vuoksi välttämättömiä. Nämä evästeet eivät kerää käyttäjästä tietoa, jota voitaisiin hyödyntää markkinoinnissa tai muistamaan käyttäjän valitsemia sivustoja.

Suorituskykyä mittaavat evästeemme keräävät tietoa siitä, miten käyttäjät käyttävät verkkosivujamme (esim. eniten käytetyt sivut, mahdolliset virheviestit). Nämä evästeet eivät kerää käyttäjistä tunnistettavia tietoja, vaan ne ovat anonyymejä ja niitä käytetään ainoastaan parantamaan nettisivujen toimivuutta.

Sivuilla olevat kolmansien osapuolten liitännäispalvelut (esim. mainokset, YouTube-videot, Google-tilastointi tai Facebook-liitännäiset) saattavat tallentaa käyttäjän tunnistamiseen käytettävää tietoa, mihin emme valitettavasti voi vaikuttaa. Jos haluat estää niitä seuraamasta liikkumistasi verkossa, voit kytkeä ns. kolmannen osapuolen evästeet pois käytöstä selaimesi asetuksista. Ohjeet löydät selaimesi ohjesivuilta.

Sivuillamme saattaa olla myös painikkeita, jotka helpottavat sisällön jakamista eri verkkoviestintäympäristöihin ja sosiaaliseen mediaan. Jos käytät näitä painikkeita, valitsemaltasi palvelulta voidaan asettaa eväste päätelaitteellesi. Nämä evästeet eivät ole hallinnassamme. Lisätietoja kolmannen osapuolen evästeiden käytöstä saat kyseisen osapuolen verkkosivulta.

4. Evästeiden hallinta ja estäminen

Jos et halua vastaanottaa evästeitä, voit muuttaa Internet-selaimesi asetuksia niin, että saat ilmoituksen aina kun evästeitä ollaan lähettämässä tietokoneellesi. Vaihtoehtoisesti voit estää evästeiden käytön kokonaan. Evästeiden käyttöä voi rajoittaa tai sen voi estää Internet-selaimen kautta (katso tarkemmat tiedot selaimen ohjeista).

Jos estät evästeiden tallennuksen tai poistat ne käytöstä, jotkin verkkosivujemme toiminnoista eivät välttämättä toimi oikein.

Sulje