Vallox 101 MC

Uusi mataliin tiloihin suunniteltu A-luokan ilmanvaihtokone

Tuotekuvaus

Vallox 101 MC -ilmanvaihtokone on pieniin ja keskisuuriin asuntoihin tarkoitettu ilmanvaihtolaite, jonka rakenne on erittäin matala.  Kattoasennuslevy mahdollistaa  pienen asennuskorkeuden ja siistin asennuksen. Asennuskorkeus kattoasennuslevyn ja kondenssivesiyhteen kanssa on jopa alle 500 mm, joten kone on helppo sijoittaa pesutornin päälle.

Tekniset tuotetiedot

 • Enimmäisasuinpinta-ala m²: 130
 • Lämmöntalteenoton vuosihyötysuhdeluokka: A
 • Vuosihyötysuhde: 70 %
 • Ominaissähköteholuokka: A
 • Ominaisenergiankulutus (SEC) kylmässä ilmastossa: A+
 • Ominaisenergiankulutus (SEC) keskimääräisessä ilmastossa: B
 • Ominaissähköteho (SFP): 1,0 (38 dm³/s)
 • Maksimi poistoilmavirta: 98 dm³/s, 100 Pa
 • Maksimi tuloilmavirta: 90 dm³/s, 100 Pa
 • Lähdöt: 4 x 125 mm
 • Mitat (LxKxS): 598 mm x 447 mm x 596 mm
 • Paino pakkauksen kanssa: 54 kg
 • Sähköliitäntä: 230 V, 50 Hz, 8,3 A (pistotulppa)
 • Ulkoiset ohjaustavat: 0-10 VDC
 • Poistoilmapuhaltimen teho: 0,115 kW, 0,9 A EC
 • Tuloilmapuhaltimen teho: 0,115 kW, 0,9 A EC
 • Lämmöntalteenottokenno: Ristivastavirta
 • Lämmöntalteenoton ohitus: Automaattinen
 • Etulämmitys: -
 • Jälkilämmitys: Sähkö, 1500 W
 • Lisälämmitys: -
 • Tyyppinumero: 3740
 • Suodattimet, Tuloilma: ISO Coarse > 75 % + ISO ePM₁
 • Suodattimet, Poistoilma: ISO Coarse > 75 %
 • Suodatinpakkaus: nro 31

Tuotteen LVI-numerot

Lvi-numero 7912117
 • Malli: Vallox 101 MC R
Lvi-numero 7912118
 • Malli: Vallox 101 MC L

Ohjeet

FIN
ENG
SWE
Ohje Vallox 101 MC
Tallenna tiedosto (2.1 MB)

LVI: [näytä/piilota]
Tyyppinumero: 3740
Tiedosto voimassa alkaen: 02.10.2017
Tiedosto päivitetty: 12.02.2018
Kielet: FIN

Manual Vallox 101 MC
Tallenna tiedosto (2.1 MB)

Tyyppinumero: 3740
Tiedosto voimassa alkaen: 02.10.2017
Tiedosto päivitetty: 12.02.2018
Kielet: ENG

Instruktioner Vallox 101 MC
Tallenna tiedosto (2.1 MB)

Tyyppinumero: 3740
Tiedosto voimassa alkaen: 02.10.2017
Tiedosto päivitetty: 12.02.2018
Kielet: SWE

Sertifikaatit

Certificate Vallox 101 MV, Vallox 101 MC
Tallenna tiedosto (4.1 MB)

Tyyppinumero: 3740, 3741
Tiedosto voimassa alkaen: 10.11.2017
Tiedosto päivitetty: 10.11.2017
Kielet: ENG

Sertifikaatti Vallox 101 MV, Vallox 101 MC
Tallenna tiedosto (3.9 MB)

Tyyppinumero: 3740, 3741
Selite: VTT:n myöntämä sertifikaatti Vallox 101
Tiedosto voimassa alkaen: 10.11.2017
Tiedosto päivitetty: 10.11.2017
Kielet: FIN

Suunnittelutiedot

Toimintaselostus Vallox 101 MC
Tallenna tiedosto (34.8 KB)

Tiedosto päivitetty: 02.11.2017
Kielet: FIN

Declaration of conformity MyVallox -ilmanvaihtokoneet
Tallenna tiedosto (79.7 KB)

Selite: Vallox 90, 096, 101, 110, 145 MV ja Vallox 90, 096 ja 101 MC
Tiedosto päivitetty: 02.11.2017
Kielet: ENG

Säätökaavio (dwg) Vallox 101 MC
Tallenna tiedosto (172.7 KB)

Tiedosto päivitetty: 02.11.2017
Kielet: FIN, ENG, SWE

Mittakuva (dwg) Vallox 101 MC/MV
Tallenna tiedosto (568.3 KB)

Tiedosto päivitetty: 06.11.2017
Kielet: FIN, ENG, SWE

Tuotetietolomakkeet

Energy label specification Vallox 101 MC L
Tallenna tiedosto (154.2 KB)

Tyyppinumero: 3740
Kielet: ENG

Energy label specification Vallox 101 MC R
Tallenna tiedosto (154.2 KB)

Tyyppinumero: 3740

Usein kysyttyä

Mitä tarkoittaa jälkilämmitys ja mikä on sen oikea lämpötila?

Ilmanvaihtokoneen lämmöntalteenottokenno lämmittää talvella sisään tulevaa ilmaa poistoilman lämmöllä. Mikäli tuloilman (huoneeseen puhallettavan ilman) lämpötila on lämmöntalteenottokennon jälkeen alhaisempi kuin haluttu tuloilman lämpötila, tuloilmaa voidaan lämmittää lisää joko sähköisellä tai vesikiertoisella jälkilämmityspatterilla.

Asuntoon puhallettavan tuloilman oikea lämpötila on hyvin henkilökohtainen asia. Tuloilman lämpötila kannattaa pitää mahdollisimman alhaisena ilman, että kokee vedon tunnetta. Silloin talon lämmönsäätö toimii oikein myös silloin, kun esim. aurinko tai takka tuo taloon lämpöä. Myös venttiilien ilmavirran suuntaus, ikkunat tai lämmitysjärjestelmä voivat vaikuttaa vedon tunteeseen.

Tuloilman lämpötilaa ei kannata nostaa huoneilman lämpötilaa korkeammaksi, koska ei ole järkevää yrittää lämmittää asuntoa ilmanvaihtokoneella. Mikäli tuloilman lämpötila nostetaan 16 asteesta 22 asteeseen, jälkilämmityksen energiankulutus moninkertaistuu. Tämä energia on kuitenkin pois talon lämmitysenergian kulutuksesta.

Mikäli venttiilistä tuleva ilma tuntuu epämukavan viileältä (toki suoraan venttiilistä tuleva alle 37 asteinen liikkuva ilma tuntuu aina iholla viileältä), kannattaa mitata sekä koneelta kanavaan lähtevän että venttiilistä tulevan ilman lämpötila. Mikäli ilma jäähtyy kanavassa usealla asteella, kanavaeristys on puutteellinen.

Uudet, korkean hyötysuhteen vastaristivirtakennot kykenevät lämmittämään tuloilman lähes ympäri vuoden yli +17°C asteeseen. Tuloilman lisälämmitys on silloin yleensä tarpeetonta. Siksi Valloxin pienissä korkean hyötysuhteen ilmanvaihtokoneissa on aina sähköinen jälkilämmitys. Vesipatterin korkeampia hankinta- ja asennuskustannuksia ei ole mahdollista kuolettaa järkevässä ajassa.

Jos kanavat on asennettu höyrysulun lämpimälle puolelle esim. katonrajaan koteloihin, tuloilma lämpiää kanavissa ”ullakolle karkaavan lämpöhäviön ilmaisenergialla” ja asumisviihtyisyys paranee. Varsinkin energiatehokkaissa kerrostaloissa ylilämpö on usein ongelma. Sitä ei kannata pahentaa nostamalla tuloilman lämpötilaa liian korkeaksi. Yleensä n. 16 – 18°C riittää.

Ullakolle asennetut ja huonosti eristetyt kanavat jäähdyttävät tuloilmaa, huonontavat lämmön talteenoton hyötysuhdetta ja lisäävät jälkilämmityksen energiankulutusta.

Miten ilmanvaihtokoneella voi parhaiten viilentää kesähelteellä?

Ilmanvaihtokoneisiin ei voi jälkikäteen asentaa jäähdytyskoneistoa, mutta ulkoilman viilennystä voi hyödyntää.

Ilmanvaihtokoneen lämmöntalteenoton tehtävä on lämmittää ulkoa tulevaa ilmaa poistoilman lämpöenergialla. Kun asunto lämpiää kesällä liikaa, voi ilmanvaihtokoneen kesätoiminnon ottaa käyttöön. Silloin lämmöntalteenottokenno ohitetaan ja ulkoilma tulee lämmittämättömänä sisälle. SE-malleissa kesäautomatiikka toimii, kun jälkilämmitys sammutetaan ohjaimen painikkeesta. MV-malleissa ohitus toimii, kun ulkoilman lämpötila nousee lähelle tuloilman lämpötilan asetusarvoa. MC-ohjatuissa koneissa kesäautomatiikka toimii, kun tuloilman lämpötilan säätö on säädetty Auto- tai MIN-asentoon. Joissakin malleissa lämmöntalteenotto ohitetaan koneen sisällä käsin käännettävällä kesäpellillä ja vanhimpiin koneisiin pitää vaihtaa lämmöntalteenottokennon tilalle erillinen kesäkenno. Ilmanvaihtokoneen käyttöohje on tässäkin oiva apu.

Huoneeseen puhallettavan tuloilman lämpötila saattaa olla kuitenkin korkeampi kuin ulkoilman lämpötila. Ulkoilma lämpiää aina jonkin verran ilmanvaihtokoneen sisällä LTO:n ohituksesta huolimatta koneen sisäisen lämmön johtumisen ja tuloilmapuhaltimen lämmittämisen vuoksi, sekä mahdollisesti kuumalla ullakolla kulkevissa kanavissa.  

Kun hellepäivänä ilma on ulkona kuumempaa kuin sisällä, ilmanvaihto kannatta säätää miniminopeudelle ja kaikki ikkunat ja ovet pitää suljettuina. Kun tuloilman lämpötila laskee viileämmäksi kuin huoneilma, voi ilmanvaihdon laittaa yöksi suuremmalle nopeudelle ja ikkunatuuletusta voi myös käyttää. Venttiilistä tulevan ilman lämpötila saattaa laskea hitaammin kuin ulkoilman lämpötila, mikäli kanavat kulkevat kuuman ullakon eristeissä.

Ilmanvaihtokoneen merkitys asunnon lämmittäjänä tai viilentäjänä on hyvin pieni. Asunnon lämmönvaihtelut johtuvat yleensä aivan muista tekijöistä, esim. auringon säteilystä, ulkoilman lämpötilasta ja sisäisestä lämpökuormasta. Esimerkki: kahden hengen makuuhuoneeseen puhalletaan raitista ilmaa 12 l/s. Jos sisälle puhallettava ilma on viisi astetta viileämpää kuin huoneilma, niin ilmanvaihdon aikaan saama jäähdytysteho on 72 W. Saman verran asunnon lämpökuorma pienenee, jos auringon puolelta metrin levyisestä ikkunasta peitetään n. 10 cm korkea kaistale. Samojen fysiikan lakien perusteella asuntoa ei voi myöskään lämmittää ilmanvaihtokoneella.

Tärkein asia asunnon viileänä pitämisessä on tehokas auringonsuojaus. Erillistä ilmalämpöpumppua voi käyttää jäähdytykseen, eikä sillä ole vaikutusta ilmanvaihtokoneen toimintaan.

Monissa Valloxin ilmanvaihtokoneissa on takkakytkin. Tarvitaanko takalle lisäksi palamisilmakanava?

Kyllä tarvitaan!

Ilmanvaihtokoneiden takkatoiminto ei ole tarkoitettu takan palamisilman sisälle tuomiseen vaan sytyttämisavuksi. Kun hormi on vielä kylmä, ilmanvaihtokoneella tehdään hetkellinen ylipaine taloon. Kun hormi lämpiää, niin toimivan takan pitäisi kyllä vetää. Kovalla pakkasella takkatoiminnon aikana ilmanvaihtokoneen jäätymisenesto saattaa sammuttaa myös tuloilmapuhaltimen, ettei lämmöntalteenottokenno mene jäähän. Takkatoiminnolla siis varmistetaan, ettei ilmanvaihtokone tee alipainetta takan sytyttämishetkellä. SE-malleissa takkakytkimen ajastus on 15 minuuttia. MV-malleissa ajan voi säätää tai poistaa ajastuksen kokonaan, mikäli ohjaus tulee joltakin muulta laitteelta.

Puu tarvitsee palamiseen paljon ilmaa. Teoriassa puu tarvitsee palaessaan ilmaa noin 3,7 m3 puukiloa kohti. Käytännössä palamisen ilmakerroin (λ) on suuluukullisissa tulisijoissa 2 ‑ 2,5 eli ilmaa käytetään 7,5 ‑ 10 m3 puukiloa kohti. Uusissa uuneissa ilmakerroin on alhaisempi 2,0 – 2,2. Suuluukuttomissa tulisijoissa kuten avotakoissa ilmakerroin on. 10 ‑ 30 eli ilmaa kuluu 40 ‑ 110 m3 puukiloa kohti. Palamisilman määrän optimaalinen säätö on kuitenkin käytännössä vaikeaa. (Lähde: Tehokas ja ympäristöä säästävä tulisijalämmitys, VTT)

Ilmanvaihtokone ei oikein säädettynä tee taloon suurta alipainetta mikä häiritsisi tulisijan vetoa. Talosta poistetaan 5 – 10 % enemmän ilmaa kuin mitä sinne tuodaan eli tulo- ja poistoilmamäärät ovat lähes samat. Muutaman prosentin poikkeama on mittausvirheen varalta. Sillä varmistetaan, ettei talossa ole ylipainetta, koska se on aina ulkovaipan rakenteille tuhoisaa. Esimerkiksi 150 m2 talossa ilmanvaihtokoneen aiheuttama "alijäämä" on vain 3 – 6 l/s. Savupiipusta poistuu tehokkaasti poltettaessa jopa kymmeniä kertoja enemmän ilmaa ja tämä määrä ei tiiviissä talossa välttämättä tule rakenteiden läpi vuotoina – eikä saakaan tulla. Likaiset suodattimet tai tukkeutunut ulkosäleikkö voivat kasvattaa alipainetta.

Ilmanvaihtokone ei pakkasella pysty ylläpitämään ylipainetta kovinkaan pitkää aikaa. Kun ilmanvaihtokoneen takkatoiminto sammuttaa poistopuhaltimen, ei koneelle tule myöskään poistoilman lämpöenergiaa, mikä lämmittäisi lämmöntalteeottokennoa ja tuloilmaa. Silloin koneen jäätymisenesto saattaa sammuttaa myös tuloilmapuhaltimen. Ylipainejakson pituus riippuu mahdollisen etulämmityksen tehosta, ilmamäärästa ja ulkoilman lämpötilasta.

Kaikille tulisijoille pitää tuoda aina sulkuventtiilillä varustettu palamisilmakanava suoraan ulkoa jonnekin tulipesän alle tulisijavalmistajan suosittamaan paikkaan. Tässä on tulisija- ja valmistajakohtaisia eroja. Mikäli tulisija ottaa palamisilman huonetilasta, tilalle tulee ulkoilmaa joka pitää lämmittää talon lämmitysjärjestelmällä. Jos piipusta menee ulos kovalla vedolla poltettaessa esim. 100 l/s ilmaa, sen korvausilma tulee ulkoa huonetilaan ja menee sitten takan luukkujen kautta hormiin. Talon lämmitysjärjestelmästä tarvitaan 15 asteen pakkasella yli 4 kW lämmitysteho palamisilman – eli hormista ulos puhallettavan ilman – lämmittämiseen, koska takka on silloin vielä kylmä. Siksi on järkevää, että takan palamisilma otetaan ulkoa suoraan tulisijaan ja sieltä hormiin ilman että se käy lainkaan huonetilassa. 

Mitä tarkoittaa tuotenimen perässä oleva R- tai L-kirjain?

Tuote- tai mallinimen lopussa oleva R- tai L-kirjain, esim. Vallox 110 MV R, tarkoittaa ilmanvaihtokoneen kätisyyttä eli sitä, missä järjestyksessä koneen kanavalähdöt ovat.

Kun konetta katsotaan edestä (huoltoluukusta) päin, R-mallissa ulkoilmakanava on koneen keskilinjan oikealla puolella ja L-mallissa vasemmalla puolella.


Ohjaimet ja lisävarusteet

Vaihtoehtoiset ohjainvaihtoehdot
 • Vallox ProControl
  ModBus-yhteensopiva kolminopeuksinen EC-ilmanvaihtolaitteiden nopeudensäädin, johon voidaan liittää kosteuslähetin
 • Vallox Simple Control
  Yksinkertainen ohjain, jota on helppo käyttää.
Lisävarusteet
 • Eristetty yläpohjan läpivientilevy
  Yläpohjan läpivientilevy tiivistää kanava-asennuksen
 • Kattoasennuslevy
  Kattoasennuslevyn avulla ilmanvaihtokanavien asentaminen helpottuu ja kanavat ovat millilleen oikeilla paikoilla.
 • Suodatinpakkaukset
  Käytä alkuperäisiä Vallox suodattimia ja koneesi toimii suunnitellusti
 • Vallox Capto PTC EC
  Vallox Capto PTC EC on moderni säädinkupu tasavirtapuhaltimilla (EC) varustettujen ilmanvaihtokoneiden ja huippuimureiden ohjaamiseen.
 • Vallox X-Line PTXP MC / PTXPA MC
  Vallox X-Line PTX -kupumallisto on suunniteltu omakotitalojen ja rivitaloasuntojen huoneistokohtaiseen ilmanvaihdon säätöön

Muut tiedostot

Vallox 101 MV/MC (656.7 KB)

Selite: Vallox 101 MV/MC -ilmanvaihtokoneiden esite
Tiedosto voimassa alkaen: 30.10.2017
Tiedosto päivitetty: 30.10.2017
Kielet: FIN


Tämä sivusto käyttää evästeitä sivuston käyttöä koskevien tietojen keräämiseksi. Kun käytät tätä sivustoa, hyväksyt evästeiden käytön.
Sulje

Evästekäytännöt

Tätä sivustoa käyttämällä hyväksyt, että voimme asettaa evästeitä tietokoneellesi tai mobiililaitteeseesi.

1. Mitä evästeet ovat?

Evästeet ovat pieniä datatiedostoja, jotka siirtyvät tietokoneellesi, kun otat yhteyden johonkin verkkosivustoon. Evästeet tallentuvat selaimen käyttämien tiedostojen yhteyteen.

Lisätietoa evästeistä saat sivulta www.aboutcookies.org.

2. Miksi evästeitä käytetään?

Evästeet tunnistavat tietokoneesi, kun tulet sivustolle uudelleen. Ne muistavat myös sivustolla aikaisemmin tekemäsi valinnat ja parantavat siten sivuston käyttökokemusta. Evästeiden avulla pystyy esimerkiksi tunnistamaan käyttäjän laitteet sekä mukauttamaan mahdollisia mainoksia sivuilla sekä mahdollisissa muissa palveluissa.

3. Mitä evästeitä käytetään?

Jotkin evästeet ovat sivustomme teknisen toiminnan ja käytön vuoksi välttämättömiä. Nämä evästeet eivät kerää käyttäjästä tietoa, jota voitaisiin hyödyntää markkinoinnissa tai muistamaan käyttäjän valitsemia sivustoja.

Suorituskykyä mittaavat evästeemme keräävät tietoa siitä, miten käyttäjät käyttävät verkkosivujamme (esim. eniten käytetyt sivut, mahdolliset virheviestit). Nämä evästeet eivät kerää käyttäjistä tunnistettavia tietoja, vaan ne ovat anonyymejä ja niitä käytetään ainoastaan parantamaan nettisivujen toimivuutta.

Sivuilla olevat kolmansien osapuolten liitännäispalvelut (esim. mainokset, YouTube-videot, Google-tilastointi tai Facebook-liitännäiset) saattavat tallentaa käyttäjän tunnistamiseen käytettävää tietoa, mihin emme valitettavasti voi vaikuttaa. Jos haluat estää niitä seuraamasta liikkumistasi verkossa, voit kytkeä ns. kolmannen osapuolen evästeet pois käytöstä selaimesi asetuksista. Ohjeet löydät selaimesi ohjesivuilta.

Sivuillamme saattaa olla myös painikkeita, jotka helpottavat sisällön jakamista eri verkkoviestintäympäristöihin ja sosiaaliseen mediaan. Jos käytät näitä painikkeita, valitsemaltasi palvelulta voidaan asettaa eväste päätelaitteellesi. Nämä evästeet eivät ole hallinnassamme. Lisätietoja kolmannen osapuolen evästeiden käytöstä saat kyseisen osapuolen verkkosivulta.

4. Evästeiden hallinta ja estäminen

Jos et halua vastaanottaa evästeitä, voit muuttaa Internet-selaimesi asetuksia niin, että saat ilmoituksen aina kun evästeitä ollaan lähettämässä tietokoneellesi. Vaihtoehtoisesti voit estää evästeiden käytön kokonaan. Evästeiden käyttöä voi rajoittaa tai sen voi estää Internet-selaimen kautta (katso tarkemmat tiedot selaimen ohjeista).

Jos estät evästeiden tallennuksen tai poistat ne käytöstä, jotkin verkkosivujemme toiminnoista eivät välttämättä toimi oikein.

Sulje