Riittävä ennakkosuunnittelu takaa sujuvan ilmanvaihtokoneen vaihdon

Vanha viisaus pätee edelleen: hyvin suunniteltu on puoliksi tehty. Huolellisella valmistautumisella uuden ilmanvaihtokoneen vaihtaa vanhan paikalle muutamassa tunnissa.
Ilmanvaihtokoneen vaihtotyössä tarvitaan eri alojen ammattitaitoa. Kaikki työt voi toki tehdä yksi ja sama monitaitoinen henkilökin. Jo pelkkä pistorasian asentaminen vaatii sähköasentajan pätevyyden ja uusi pistorasia saattaa tarvita vikavirtasuojan. Vaikka ilmanvaihtokoneen ulkoiset sähköliitännät ovat pääsääntöisesti pienjännitteellä, niissäkin pitää tietää mitä tekee. Ilmavirtojen säätö vaatii omat laitteet ja osaamisen. Kondenssivesiliitäntä pitää kytkeä uudelleen ja kanavaeristykset tarkastaa ja tarvittaessa korjata. Koneen ympärillä olevia kalusteita voi myös joutua muokkaamaan tai siirtämään. Samoin pitää selvittää, edellyttääkö työ jonkinlaisia lupia tai ilmoituksia. Pelkkä koneen vaihto ei rakennuslupaa vaadi, mutta mikäli samalla tehdään esim. pesuhuoneeseen merkittävämpiä muutoksia, tilanne voi muuttua.
Selkeä urakkasopimus on tärkeä
Ennen tarjouksen tekemistä tai hinta-arvion antamista on yleensä syytä tehdä ennakkokatselmus, koska asentajan silmin esiin saattaa tulla oleellisia asioita, joita asukas ei pidä remontin etenemisen kannalta lainkaan tärkeinä. Kymmeniä vuosia sitten saatettiin käyttää ratkaisuja, jotka eivät nykytietämyksellä ole enää suotavia.
Mikäli koneen vaihtotyöstä tehdään urakka, on tärkeää, että kaikki urakkaan kuuluvat asiat kirjataan sopimukseen. Yhtä tärkeää on kirjata urakkaan kuulumattomat asiat, jotta vältytään yllätyksiltä ja mielipahalta. Asioista kannattaa sopia mahdollisimman tarkasti käytön opastusta ja loppusiivousta myöten. Samoin mahdollisten eri urakoitsijoiden aikataulut pitää sovittaa yhteen.
Lähtötilanne ja siten toimintamallit voivat poiketa erilaisissa kohteissa suuresti. Omakotitalossa asukas saattaa haluta tehdä paljonkin itse, kun taas taloyhtiöissä vaihto tehdään yleensä avaimet käteen -periaatteella. Taloyhtiössä ilmanvaihtokone onkin aina yhtiön omaisuutta.
Osan töistä voi tehdä jo ennen ilmanvaihtokoneen vaihtoa
Mikäli ilmanvaihtokanavia ei ole vähään aikaan puhdistettu, se kannattaa tehdä koneen vaihdon yhteydessä tai sitä ennen. Samalla yleensä selviää, mikäli kanavistossa on korjaustarvetta. Mikäli vanhan koneen ääni esim. makuu- ja olohuoneissa häiritsee, kanaviin pitää asentaa lisää äänenvaimennusta tai vaihtaa äänenvaimentimet parempiin. Vanhimpien äänenvaimentimien vaimennusarvoista ei välttämättä ole takeita. Uusissa vaimentimissakin on eroja, joten vaimentimien vaimennusarvoja kannattaa vertailla. Nyrkkisääntönä kantikkaat vaimentimet ovat pyöreitä parempia. Joskus erot ovat jopa yli 10 desibeliä.
Kannattaa muistaa, että MyVallox-ilmanvaihtokoneissa on aina sisäänrakennetut kosteus- ja hiilidioksidianturit. Ilmanvaihtokone siis säätelee puhallinnopeutta itse. Puhallinnopeuden vaihtelu saattaa häiritä, mikäli puhaltimien ääni kuuluu huoneisiin, vaikka nopeuden muutokset tapahtuvatkin hitaasti.
Työn sujuvuuden kannalta saattaa olla järkevää purkaa kalusteita ilmanvaihtokoneen alta tai ympäriltä. Asianmukainen nostin tekee vanhan koneen poistamisesta sekä uuden asentamisesta turvallisempaa ja mukavampaa, mutta nostin tarvitsee liikkumatilaa. Mikäli välikatosta tulevia kanavia ei ole riittävän tukevasti kannakoitu, niiden sovittaminen nostimen varassa olevaan koneeseen voidaan tehdä rauhassa, kun konetta ei tarvitse kannatella käsivoimin.


Myös sähköasennuksiin voi tulla muutoksia. Uudet MyVallox-ilmanvaihtokoneet on aina varustettu sähköpistokkeella. Vanhalle ohjauskeskukselle menevä kaapeli ei yleensä kelpaa uudelle MyVallox-ohjaimelle, vaan sen ja ilmanvaihtokoneen välille pitää vaihtaa NOMAK-kaapeli. Mikäli vanhaa ilmanvaihtokonetta ohjataan liesikuvulla, pitää vanha kupu korvata uudella. Usein koneen vaihdon yhteydessä kuitenkin asennetaan erillinen liesituuletin.
Pieni, mutta tärkeä asia – sisäliittimet. Nykyään kaikkien uusien ilmanvaihtokoneiden kanavalähdöt ovat ns. kanavakokoisia. Tämä tarkoittaa, että niihin voi liittää suoraan esim. ilmanvaihtokanavan käyrän, mutta ei suoraa kanavaa. Mikäli vanhassa koneessa on ollut osakokoiset, kumirengastiivisteelliset lähdöt, kanava on liitetty niihin suoraan. Uuden koneen kanavaliitoksia varten tarvitaan tällöin sisäliittimet. On harmillista, jos koneen asennus keskeytyy vain muutaman euron arvoisten osien puuttumisen takia.
Ilmanvaihtokone kannattaa liittää MyVallox Cloud -pilvipalveluun
MyVallox-ilmanvaihtokoneet voi liittää maksuttomaan MyVallox Cloud -pilvipalveluun. Silloin ilmanvaihtokonetta voi käyttää ja seurata esim. mobiililaitteilla, ohjelmistopäivitykset asentuvat automaattisesti ja ongelmatapauksissa koneen tilapäisen käyttöoikeuden voi antaa vaikka huoltoliikkeelle. Taloyhtiöissä huoltoyhtiö tai isännöitsijä voi myös hallita ilmanvaihtokoneita etänä.
MyVallox-ilmanvaihtokoneen yhdistäminen pilvipalveluun edellyttää LAN-kaapelia ilmanvaihtokoneen ja reitittimen välille. Mikäli kaapelia on hankala asentaa, yhteyden voi rakentaa ns. WiFi-toistimen avulla. Silloin ilmanvaihtokoneen LAN-kaapeli liitetään WiFi-toistimeen, joka on langattomasti yhteydessä talon WiFi-verkkoon. WiFi-toistin tarvitsee ilmanvaihtokoneen lähelle vapaan pistorasian.
Kun koneen vaihto on etukäteen hyvin suunniteltu ja ennakkoläksyt tehty, asentaja voi tehdä omaa työtään ahkerasti ilman keskeytyksiä.
Katso videolta, miten uusi Vallox 125 MV asennettiin vanhan koneen paikalle ilman kanavamuutoksia:

Toteuta ilmanvaihtoremontti nopeasti ja vaivattomasti uudella Vallox 125 MV -ilmanvaihtokoneella
Vallox 125 MV -ilmanvaihtokone mullistaa ilmanvaihdon saneerauksen. Sen eri malleilla voidaan korvata kymmeniä vanhoja ilmanvaihtokonemalleja: koneet sopivat joko suoraan vanhan koneen paikalle tai vaativat vain pieniä kanavamuutoksia.