Ilmanvaihtokanavan asennus on helppoa

omakotitalon ilmanvaihdon BlueSky-kanavalla toteuttanut Mikko Fiskaali

Seinäjokelaisen Mikko Fiskaalin mielestä ilmanvaihtokanavan asennus Vallox BlueSky-ilmanjakojärjestelmällä on niin helppoa, että hän valitsi sen jo toistamiseen.

Seinäjoelle omakotitaloa rakentanut Mikko Fiskaali valitsi taloonsa Vallox BlueSky -ilmanjakojärjestelmän. Valinta oli helppoa, sillä Mikon edellisessäkin talossa oli ollut sama järjestelmä ja hän oli ollut siihen erittäin tyytyväinen. Koska Mikko rakensi uutta taloaan itse, niin tärkein valintaan vaikuttanut tekijä oli ilmanvaihtokanavan asennuksen helppous.

Ensimmäistä taloa rakentaessa tulin ”vahingossa” valinneeksi BlueSky -järjestelmän. Silloin itselläni ei ollut kokemusta asennuksesta ja totesin, että asennus oli erittäin helppoa jopa täysin kokemattomalle. Siksi valitsin Vallox BlueSkyn empimättä uudelleen, kertoo Fiskaali valintansa perusteista.

Vallox BlueSky -putki on erittäin taipuisa ja kevyt, siksi se mahtuu pieneen tilaan. Fiskaalin mukaan sen asennus käy helposti yksin lyhyessä ajassa ja säästää näin myös työkustannuksissa.

Kokonaisuudessaan BlueSky -ilmanvaihtokanaviston rakennus vei nelisen tuntia. Edellispäivänä peltiyhteiden mitoitus vei noin kaksi tuntia. Naapuri oli rakentanut taloonsa vastaavaa peltistä ilmanvaihtokanavaa 4 tuntia päivässä viikon ajan.

Mikko Fiskaali asentaa BlueSky-putkea
Kevyen ja taipuisan BlueSky -putken asennus ahtaalla ullakolla on helppoa.

Katso video miten Mikko rakensi BlueSky -ilmanvaihtokanavat

Artikkeli jatkuu videon jälkeen

Perinteisen ja BlueSky-kanavan ero

Mikko tilasi ilmanvaihtosuunnitelman ammattilaiselta Vallox BlueSky-kanavajärjestelmällä. Se on tärkeää, sillä peltikanavalla tehtyä suunnitelmaa ei voi suoraan kääntää toteutettavaksi Vallox BlueSky-kanavalla. Silloin osa Vallox BlueSkyn eduista voi jäädä hyödyntämättä.

Merkittävin ero Vallox BlueSkyn -ilmanvaihtokanavan ja perinteisen peltisen ilmanvaihtokanavan välillä on kanavan koko. Perinteisessä omakotitalon kanavistossa koko asunnon ilmavirta kulkee yleensä yhtä 160 tai 200 mm kanavaa pitkin, kunnes kanava- ja venttiilihaaroitusten jälkeen ilmavirta ja kanavisto pienenevät. Vallox BlueSky-järjestelmässä sen sijaan ilma tuodaan isolla putkella vain ilmanjakolaatikolle saakka. Siitä lähtee oma taipuisa 75 mm kanava jokaiselle venttiilille. Yli 8 dm3/s venttiilille suositellaan kahta putkea rinnan. Yhden ja kahden putken käyttö helpottaa ilmavirtojen mittausta, koska järjestelmä on silloin luonnostaan ”itsesäätyvä”. Helppo säädettävyys onkin yksi Vallox BlueSkyn arvostetuimmista ominaisuuksista.

Mikko Fiskaali asentaa BlueSky-putkea
BlueSky -putki taipuu mainiosti ja mahtuu ahtaisiinkin paikkoihin.

Tarvikelaskenta ilmanvaihtosuunnitelman mukaisesti

Vallox BlueSky-kanavan asentaminen alkoi tarvikkeiden laskennalla ja osien tilauksella. Mikko teki tarvikelaskennan itse ilmanvaihtosuunnitelman pohjalta. Mikon talon ilmanvaihtokanaviston rakentamiseen tarvittiin kaksi 10-lähtöistä jakolaatikkoa, 15 liitäntäosaa venttiileille ja 4 rullaa BlueSky-putkea.

Putken kohdalla ylimitoitin tarpeen, sillä sitä jäi ylimääräistä. Lisäksi tilasin muutaman ulkoliittimen, joilla kanavaputken liitokset onnistuivat.

Jakolaatikoiden mukana tulivat kaikki tarvittavat osat kiinnikkeitä myöden. Mukana tulevia tulppia voi tarvittaessa laittaa jakolaatikon lähtöaukkoihin, mikäli kaikkia putkilähtöjä ei käytetä. Suositus on, että kanava kulkee mahdollisimman yhtenäisenä jakolaatikoilta venttiileille – näin se on täysin tiivis. Mikäli jatkoskohtia tulee, niihin asennetaan tiivisteet. Samanlaiset tiivisteet tulevat myös jakolaatikkolähtöihin sekä venttiilien liitoskohtiin.

Ilmanvaihtokanavan asennus onnistui yksin

Mikko teki rakennustyöt pitkälti itse. Siksi BlueSky -ilmanvaihtokanavan asennuksen helppous vaikutti valintaan. Taloon tehty hyvä ilmanvaihtosuunnitelma, BlueSky-putken keveys ja sen nopea asennettavuus tekivät kanaviston asennuksesta mielekästä.

Työt alkoivat Vallox 110 MV -ilmanvaihtokoneen kattoasennuslevyn asennuksella ja venttiilien liitäntäosien kiinnittämisellä suunnitelman mukaisesti oikeille paikoilleen. Sen jälkeen oli vuorossa jakolaatikoiden asennus. Mikko teki jakolaatikoiden huoltoluukut niin, että niiden huolto on helppoa, eikä luukkua avatessa puhallusvilla rapise sisälle.

Huoltoluukut sijaitsevat nyt sisäkatossa niin, ettei huonekaluja tarvitse siirtää huollon ajaksi ja siihen pääsee käsiksi keittiöjakkaralla.

BlueSky -kanavaputket Mikko mittasi valmiiksi lattialla – siistillä työmaalla kun oli tilaa. Sen jälkeen kevyet kanavat oli helppo vetää useampi kerrallaan ullakolle ja asentaa paikoilleen. Ahtaalla ullakolla taipuisan putken asennus oli nopeaa ja turvallista, koska liikkuminen ullakolla ja sieltä alas vähenee eikä teräviä pellinreunoja ole. Poraamista ja niittaamistakaan ei tarvittu. Ilmanvaihtokanavien asennuksen jälkeen kaikki avoimet päät tulpattiin ja järjestelmä jäi odottelemaan ilmanvaihtokoneen ja venttiilien asennusta. Homma sujui näppärästi yksin ja kanavien asennukseen kului aikaa vain nelisen tuntia.

Mikko Fiskaali asentaa BlueSky-ilmanjakojärjestelmää
Putki on kevyt kantaa, jolloin sen asennuksen voi tehdä yksin.

Mikon yksikerroksisessa talossa ilmanvaihtokanavan asennus tehtiin suoraan puhallusvillaan. Ne voidaan asentaa myös höyrysulun alapuolelle ilman suuria koteloita. Ohut putki on myös helppo piilottaa talon rakenteisiin. Kaksikerroksisessa talossa ilmanvaihtokanavat mahtuvat kulkemaan välipohjassa ja väliseinissä, joten höyrysulkuun ei tarvitse tehdä ylimääräisiä reikiä. Näin kanavien lämpöeristystä ei tarvita lainkaan eikä raitis ilma myöskään lämpene helteisellä ullakolla.

kattoasennuslevy paikoillaan
Kattoasennuksena tehtävän ilmanvaihtokoneen kattoasennuslevy on paikoillaan. Siitä lähtevä iso putki johtaa jakolaatikolle.