Honka Lux on kokonaisvaltainen kokemus vapaa-ajan asumiseen

Timo Äkräs halusi rakennuttaa itselleen modernin huvilan meren rannalle. Samalla syntyi kokonainen vaihtoehtoisia sisustustyylejä myöten mietitty huvilamallisto. Äkräs arvostaa laatua kaikissa rakentamisen yksityiskohdissa ja päätyi valitsemaan omaan huvilaansa Vallox-ilmanvaihtokoneen sekä maalämmön hyödyn energiatehokkuuden maksimoivan MLV-kanavapatterin.

Honkarakenteen uuden Honka Lux-malliston suunnittelija Timo Äkräs rakennutti omalle perheelleen huvilan meren rannalle Uuteenkaupunkiin. Malliston kantava idea on se, että ainakin yksi julkisivuista on kauttaaltaan ikkunapintaa, minkä ansiosta sisätiloissa voi nauttia luonnonvalon lisäksi maksimaalisesti myös maisemasta ja sen vaihtelusta eri vuorokauden ja vuoden aikoina.

Myös malliston valmiiksi harkituissa sisustusvalintavaihtoehdoissa on mietitty yhteyttä luontoon ja luonnon materiaaleihin: ”Lähden suunnittelussa itseasiassa liikkeelle sisätiloista”, kertoo Äkräs. Rakennussuunnittelua pitkän linjan ravintola-alan yrittäjä kutsuu harrastuksekseen, vaikkakin monien ravintoloiden ja niiden sisustusten lisäksi hän on suunnitellut voitokkaasti myös asuinrakennuksia. Hänen suunnittelemiaan ovat mm. vuosituhannen alussa järjestettyjen Laukaan asuntomessujen Paras talo-äänestyksen voittajatalo sekä Hartolan loma-asuntomessujen Paras mökki-voittaja, joka sekin oli hirrestä.

Honka Lux sisätilat
Honka Lux –huvilan ikkunaseinän ansiosta sisätiloissakin on yhtä maiseman kanssa.

Hirsihuvilakin tarvitsee ilmanvaihdon

Hirsitaloa kuvaillaan usein hengittäväksi. Sitä se onkin siinä mielessä, että hirsi tasaa ilmankosteuden vaihtelua sitomalla kosteutta ja luovuttamalla sitomaansa kosteutta, kunnes hirren kosteuspitoisuus on samalla tasolla kuin huoneen suhteellinen ilmankosteus. Honkarakenteen Jukka Rintamäki kertoo, että hirsitalon hengittävyys ei kuitenkaan tarkoita sitä, etteikö nykyaikainen hirsitalokin tarvitsisi ilmanvaihtoa.

-Vaikka hirsi tasaa kosteutta, niin ilma ei hirren läpi siirry. Energiatehokkaassa uudessa hirsirakennuksessa ei myöskään ole vuotoja hirsien väleissä, vaan talo on ilmatiivis. Siksi hallittu koneellinen tulo-poistoilmanvaihto takaa ilman vaihtuvuuden.

Myös Äkräksen huvilaan ilmanvaihtosuunnitelman tehnyt Miikka Roos Aerplan Oy:stä painottaa, että lämmöntalteenotolla varustettu tulo-poistoilmanvaihto on oikea vaihtoehto, kun halutaan läpi vuoden toimiva ja energiatehokas ilmanvaihto. Kesäaikaan, kun ulko- ja sisälämpötilojen ero ei ole riittävä, painovoimainen ilmanvaihto ei toimi, ja poistoilmanvaihto taas vie energiatehokkuuden kylmillä ilmoilla.

Mare Äkräs Honka Luxin keittiössä
Mare Äkräs kokee huvilan lisäävän hyvinvointia kokonaisvaltaisesti, sillä maanläheinen sisustus maadoittaa, mieli lepää maisemassa ja raikas ilma energisoi niin sisä- kuin ulkotiloissakin.

Kanavapatterilla maalämmöstä maksimaalinen hyöty

Äkräs korostaa korkeaa laatua niin materiaalivalinnoissa kuin työn jäljessäkin. Omaan huvilaansa Äkräs valitsi ilmanvaihtokoneeksi Valloxin 110 MV:n.

-Tutustuin ilmanvaihtokoneiden vaihtoehtoihin ja aika nopeasti oli selvää, että valintani on Vallox. Minuun teki vaikutuksen se, että Valloxin koneisiin on saatavilla varaosia monenkin vuoden jälkeen, sillä minusta sekin on osa laadukkuutta. Myös huoltopalvelujen kattavuus oli tärkeä seikka. Kun lisäksi iv-suunnittelijamme suositteli Valloxia aiempien kokemustensa kautta, oli valinta täysin selvä.

Äkrästen huvilaan asennettiin myös maalämpöjärjestelmään liitetty Vallox MLV Multi 200 –kanavapatteri, jota voidaan hyödyntää talvella kylmän ulkoilman etulämmitykseen ja kesällä taas kuuman ulkoilman viilennykseen. IV-suunnittelija Roos toteaa, että MLV-kanavapatterilla saadaan maalämmöstä maksimihyöty, sillä sen avulla tuloilmaa ei tarvitse lämmittää sähköllä pakkasillakaan. Viilennyksen suhteen hän kuitenkin muistuttaa, että kanavapatterillakaan varustetun ilmanvaihtokoneen tuloilma ei kovimpien hellejaksojen aikana ole useimpien mielestä riittävän viileää. Siksi Äkräksenkin huvila on varustettu myös ilmalämpöpumpulla, joka hoitaa jäähdytyksen.

Vallox-ilmanvaihtokone on piilossa peiliseinämän takana
Timo Äkräs keksi piilottaa ilmanvaihtokoneen peiliseinämän taakse pois näkyvistä. Kun seinämän nostaa pois, on koneen huoltotöihin hyvin tilaa.

Kokonaisvaltainen hyvinvointi on raskaan rupeaman jälkeen entistäkin tärkeämpää

Äkräs kertoo puolitoistavuotta kestäneen rakennusprojektin olleen raskas. Osaavan, tarkan ja luotettavan työvoiman saannissa oli haasteita, mutta erityisen raskaaksi projektin teki hänen sen aikana kahteen kertaan sairastamansa korona sekä sitäkin vakavammat terveysongelmat. Ehkäpä terveyden horjumisestakin johtuvista syistä Äkräs puolisoineen toteaa, että sisäilman laatu on tullut heille entistäkin tärkeämmäksi. He kertovat vaihtavansa omakotitalonsa suodattimet jopa kerran kuussa taatakseen puhtaan ja raikkaan sisäilman.

-Tähtäämme täällä huvilallamme kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin. Siksi perusedellytyksenä oli hyvä sisäilma, joka vaikuttaa valtavasti vireyteen ja palautumiseen.

Honkarakenteen talopakettien kaikkia malleja yhdistää terveen suomalaisen hirren lisäksi asukkaiden yhteys luontoon. Myös Valloxin ilmanvaihtoratkaisut tähtäävät samaan. Suomessa ulkoilma on pääosin edelleen puhdasta ja raikasta. Myös sisätiloissa pitää pystyä kokemaan sama – vaikuttaahan hengittämämme ilma niin paljon siihen miten hyvin voimme ja jaksamme.

Lue lisää hirsirakennuksen hengittävyydestä Honkarakenteen blogista!

Honka Lux oleskelutila
Selkeä sisustus ja raikas sisäilma energisoi niin sisä- kuin ulkotiloissakin.
Honka Lux ulkoapäin kuvattuna
Honka Lux –huvilan ikkunaseinän ansiosta sisätiloissakin on yhtä maiseman kanssa.