Ohjelmistokehittäminen tarjoaa monipuolisia ja innostavia tehtäviä myös ilmanvaihtoalalla

Asiakkaan kannalta usein jopa olennaisin osa ilmanvaihtokoneen päivittäisessä käytössä on sen käyttöliittymä, jolla konetta ohjataan. Tuotekehityksen parissa työskentelevät Petteri Kähärä ja hänen kollegansa Mirva Komulainen muodostavat tiimin, joka vastaa Valloxin ilmanvaihtokoneiden ohjausjärjestelmistä.

Petteri Kähärä aloitti työuransa Valloxilla jo 1990-luvun puolivälissä, jolloin hänen ensimmäiset kesätyöpäivänsä kuluivat tehdasalueen nurmikoita leikaten. Vasta muutaman päivän kuluttua, kun nurmikot oli saatu leikattua, pääsi Petteri ensimmäisen kerran sisälle tehtaalle töihin, ja tekikin siellä seuraavan parin kolmen vuoden aikana todennäköisesti jokaista työtä, mitä tehtaan puolelta tuolloin löytyi. Armeijan jälkeen Petteri siirtyi tuotantotehtävistä suunnitteluosastolle piirtämään CAD-kuvia. Ei mennyt kuitenkaan pitkään, kun nykyisen suunnittelupäällikkö Petri Koivusen kanssa tuli puhetta Petterin ohjelmointitaidoista. Digitaalista ohjausjärjestelmää oli Valloxilla alettu kehittää vasta muutamia vuosia aiemmin ja työ oli tilattu talon ulkopuolelta. Petterin taitojen ansiosta ohjausjärjestelmien kehityssykli muuttui nopeammaksi, kun työ pystyttiin jatkossa pitkälti tekemään Valloxilla.

Kaikenlainen suunnittelu ja rakentelu on aina ollut Petterille mieleistä. Jo lapsena asuessaan maatilalla hän piti erilaisten koneiden purkamisesta ja kokoamisesta. Innostus koodaamiseen heräsi 7-vuotiaana, jolloin hän alkoi itseoppien koodata erilaisia tietokoneohjattuja laitteita ja pelejä. Petterin työuran ja vapaa-ajan harrastusten taustalla onkin suuri mielenkiinto ja intohimo teknisiä asioita kohtaan.

Petteri Kähärä
Kaikenlaisten koneiden rakentelu on aina kiinnostanut Valloxilla elektroniikka- ja ohjelmistokehittäjänä toimivaa Petteriä.

Monipuolisia tehtäviä ohjelmoinnista projektinhallintaan

Petteri työskentelee nykyään tittelillä elektroniikka- ja ohjelmistokehittäjä ja työparinaan toimiva Mirva Komulainen puolestaan ohjausjärjestelmäkehittäjänä. Petterin työ koostuu suurimmaksi osaksi uusien teknologioiden selvittelystä, ilmanvaihtokoneiden uusien ominaisuuksien suunnittelusta sekä alihankkijoiden ohjeistamisesta. Työtä tehdään tietokoneen ääressä istumisen lisäksi myös Valloxin laboratorioissa ja jopa kentällä selvittämässä, miten asiat toimivat käytännössä. Itse koodin kirjoittamiseen kuluu Petterillä vain hyvin pieni osa työajasta, mikä kuitenkin Mirvan mukaan johtuu siitä, että Petteri on siinä niin nopea.

Mirvan työkenttään kuuluu enemmän projektijohtamista ja -organisoimista, mutta myös ohjelmointia. Kaksi vuotta nykyisessä tehtävässään toiminut Mirva on koulutukseltaan automaatioinsinööri ja opiskelee työn ohessa koodaamista täsmätäydennyskoulutuksessa. Vuosien työkokemus Valloxin teknisen tuen parissa helpotti uuteen tehtävään siirtymisessä.

Ohjelmistotyö Valloxilla on vuosien aikana muuttunut yksin puurtamisesta yhdessä tekemiseen, samalla kun työ on monipuolistunut. ”Jos aiempaa SE-ohjausta vertaisi yhteen kirjaan, olisi nykyinen MV-ohjaus kokonainen kirjasto”, Petteri havainnollistaa työn kehittymistä, ja jatkaa: ”Parasta työssäni on sen monipuolisuus. Koen myös tärkeäksi, että työssäni minulla on mahdollisuus kehittää ja suunnitella asioita hyvin vapaasti”.

Petteri Kähärä ja Mirva Komulainen
Petteri ja Mirva vastaavat Vallox-ilmanvaihtokoneiden ohjausjärjestelmien kehittämisestä.

Ohjauspuolen merkitys kasvaa

Tänä päivänä tarpeet ja vaatimukset ilmanvaihtokoneiden kehitykselle tulevat usein ulkopuolelta ja uusista määräyksistä. ”Nykyään koneen ominaisuuksilla ei voi enää useinkaan saavuttaa markkinaetua, esimerkiksi jotain konstruktiota tai koneen hyötysuhdetta muuttamalla. Sen sijaan ohjausjärjestelmien rooli on kasvanut hyvin paljon”, Petteri toteaa. Kotiautomaatioratkaisut, laitteiden kytkeminen yhteen sekä langattomuus ovat teknologiaratkaisuja, jotka yleistyvät ilmanvaihtoalallakin kovaa tahtia. ”Maailma kehittyy koko ajan digitaalisemmaksi, ja meidän roolimme on viedä ilmanvaihtokoneita eteenpäin samaan suuntaan”, Mirva jatkaa. ”Kaiken kaikkiaan myös energiatehokkuus ja ympäristöystävällisyys tulevat jatkossa vielä enemmän korostumaan kotien ja muiden kiinteistöjen ilmanvaihdossa.”

Vallox on vuosikymmenten aikana kehittynyt ja kasvanut hurjasti: ”Hallitila ja henkilöstön määrä on työurani alkuvaiheista 90-luvulta varmaan lähes triplaantunut”, Petteri naurahtaa. 50-vuotiasta Valloxia molemmat kehuvat hyväksi työpaikaksi. ”50-vuotias Vallox on ehdottomasti tätä päivää, ja pysyy kehityksessä mukana myös tulevaisuudessa.”

Tarina tiimin arjesta

Taannoin eräällä asiakkaalla oli erikoinen ongelma, jota ratkottiin vuoden päivät: Asiakkaan Vallox-ilmanvaihtokoneen ohjainpaneelin näppäimet lakkasivat toimimasta aina aika ajoin. Rivitalossa asuvilla naapureilla oli samanlaiset koneet ja ohjaimet, mutta vain yhdellä ilmeni tätä kummallista ongelmaa. Asiaa käytiin Valloxin toimesta selvittelemässä useampaan kertaan ja ohjaimeen vaihdettiin uusi osa yksi kerrallaan. Lopulta koko kone runkoineen päivineen vaihdettiin uuteen. Sama ongelma kuitenkin jatkui.

Mirva ja Petteri olivat jälleen selvittämässä ongelmaa ja havaitsivat, että uudella oskilloskoopilla mitattaessa asunnossa ilmeni iso häiriösignaali jo pelkästään johtoja ilmassa pitämällä. Tiimi lähti selvittämään häiriön lähdettä sammuttamalla asunnosta joka sulakkeen yksi kerrallaan. Häiriö paikantui olohuoneeseen ja lopulta laitteita ja sähköjohtoja irrottamalla ja kiinnittämällä asiakkaan digiboxiin. Digiboxin virtalähde oli hajonnut ja aiheutti häiriötä, minkä takia digiboxin ollessa päällä, ei ilmanvaihtokoneen ohjauspaneelin näppäimet toimineet. Ongelma ratkesi uuden digiboxin hankkimisella!

Petteri Kähärä ja Mirva Komulainen
Ohjelmistokehitystyötä tehdään myös laboratorio-olosuhteissa ja kentällä.