Asuntokohtainen ilmanvaihto uuteen kerrostaloon

rakenteilla oleva uusi kerrostalo

Julkaistu ensimmäisen kerran: 23.11.2015, muokattu 5.2.2024

Huoneistokohtainen ilmanvaihto parantaa asumismukavuutta.

Vanhan sanonnan mukaan hyvän ilmanvaihdon huomaa siitä, että sitä ei huomaa. Jotta ilmanvaihto toimisi miellyttävästi, sen on mukauduttava hyvinkin erilaisiin tarpeisiin. Henkilömäärä samanlaisissa asunnoissa voi olla vaihdella paljon. Yhden hengen talouksissa riittää huomattavasti pienempi ilmanvaihto kuin suurperheessä. Lisäksi tulee vuorokauden ajoista johtuva vaihtelu. Iäkkäämmät ihmiset saattavat olla hyvin herkkiä vedontunteelle. Toisaalta nykyaikaisissa, hyvin eristetyissä kerrostaloissa ylilämpö on usein ongelma. Hyvin lämpimässä asunnossa sisäilma koetaan huonoksi, ja saatetaan syyttää ilmanvaihtoa, vaikka syy onkin korkeassa lämpötilassa. Silloin on tärkeää, että asukas voi itse vaikuttaa ilmanvaihdon tehoon.

Ilmanvaihdon tärkein tehtävä on kosteuden poisto. Märkätilat pitää kuivata käytön jälkeen nopeasti, jotta rakenteet säilyvät kunnossa ja asunto tuntuu raikkaalta. Niin tehokasta ilmanvaihtoa ei ole kuitenkaan järkevää – eikä aina mukavaakaan – pitää yllä jatkuvasti. Huoneistokohtaista ilmanvaihtoa voi tehostaa juuri silloin, kun sille on tarvetta. Ilmanvaihtolaitteeseen kytketty kosteusanturi tekee tämän automaattisesti ja unohtamatta tehostusta koskaan turhaan päälle.

Huoneilma saattaa tuntua talvella joskus liiankin kuivalta, mutta toisaalta suurien pyykkimäärien kuivattaminen edellyttää tehokasta kosteudenpoistoa. Asunnon jäädessä tyhjäksi, ilmanvaihtoa voi, ja energiansäästön takia kannattaakin, pienentää. Kun asukas saa itse säätää ilmanvaihdon tehoa omien tuntemuksiensa, tarpeidensa ja menojensa mukaan, tyytyväisyys kasvaa. Lisäksi taloyhtiö voi huoneistokohtaisella ja tarpeenmukaisella ilmanvaihdon säädöllä säästää huomattavia määriä lämmitysenergiaa ja sähköä.

Kerrostaloasunnon keittiö
Asuntokohtaisen ilmanvaihdon ansiosta hajut ja käryt eivät kulkeudu asunnosta toiseen.

Huoneistokohtainen ilmanvaihtojärjestelmä on yksinkertainen ja toimintavarma

Asuntokohtaiset ilmanvaihtokoneet ovat toimintavalmiita tehdasvalmisteisia laitteita, jotka sisältävät halutun tasoisen automatiikan ja liitännät muuhun talotekniikkaan.

Huoneistokohtaisilla ilmanvaihtokoneilla varustetussa rakennuksessa ilmanvaihto ei muutu ulkolämpötilojen vaihdellessa, kuten voi tapahtua keskitetyissä koko talon tai porraskäytävän kattavissa ilmanvaihtojärjestelmissä. Kun kanavayhteyttä asunnosta toiseen ei ole, ei synny myöskään kerrostaloissa usein kiusallista ns. savupiippuilmiötä, jossa talven pakkasilla ylimpien kerrosten asuntoja vaivaa ilmanvaihtokanavien kautta syntyvät ylipaine ja alempien kerrosten poistoilmanvaihto lisääntyy aiheuttaen kasvavaa alipainetta, ilmavuotoja rakenteista ja vetoa.

Hajautetusta ilmanvaihdosta on myös muita asumismukavuutta lisääviä etuja, sillä äänet, hajut tai mahdolliset savukaasutkaan eivät voi kulkeutua ilmanvaihdon kautta asunnosta toiseen. Hajautettu ilmanvaihtojärjestelmä on paloturvallinen, kun kaikki kanavat ja osat sijaitsevat yksittäisessä asunnossa. Kanaviin ei tarvita huoltoa tai tarkkailua vaativia säätö- ja palopeltejä, joiden vikaantumista ei aina edes huomata.

Levylämmönvaihtimella varustetut ilmanvaihtolaitteet eivät sekoita puhdasta ja likaista ilmaa keskenään eivätkä palauta poistoilman hajuja tai kosteutta tuloilman mukana asuntoon. Levylämmönvaihtimessa ei ole liikkuvia, kuluvia tai rikkoutuvia osia eikä se vaadi pesun lisäksi muuta huoltoa.

Huoneistokohtainen ilmanvaihtojärjestelmä on lähtökohdiltaan yksinkertainen, helppo säätää ja nopea ottaa käyttöön. Tasavirtapuhaltimet ovat portaattomasti säädettävissä ja tulo-poisto-suhdetta voi säätää erikseen. Käyttöönoton voi tehdä asunto kerrallaan sitä mukaa, kun ilmanvaihtoasennukset etenevät, vaikka kaikki asunnot eivät olisikaan vielä valmiita.

Valloxin nerokkaan sulatusautomatiikan ansiosta asuntoihin ei synnytetä talvipakkasilla ylimääräistä alipainetta sulatusjaksojen aikana. Lämmöntalteenottokennon sulatus tehdään edullisimmalla mahdollisella tavalla: poistoilman lämpöenergialla. Kennon sulana pitämiseen ei käytetä sähkövastusta, vaan talon lämmitysenergiaa, tulee se sitten kauko- tai maalämmöstä, auringosta tai vaikka ylilämmöstä. Molemmat puhaltimet käyvät jatkuvasti ja sulatushetkellä tuloilma tulee sisälle lämmöntalteenottokennon ohi. Jälkilämmitysvastus huolehtii silloin tuloilman lämmityksestä, joten sulatusjaksoja ei käytössä huomaa. Koska jälkilämmityksen energiankulutus on pieni, se voidaan toteuttaa aina sähkövastuksella, mikä lisää luotettavuutta entisestään.

Kerrostaloasunnon asuntokohtainen ilmanvaihtokone
Asuntokohtainen ilmanvaihto voidaan toteuttaa niin, että huoltotoimenpiteet voi suorittaa rapun puolelta menemättä sisälle asuntoon.

Vakiovirtausominaisuus pitää ilmanpaineen vakiona

Vakiovirtauspuhaltimilla (Constant Flow) varustettu ilmanvaihtokone huolehtii, että asunnon ilmanpaine pysyy aina tasaisena. CF-puhaltimellinen kone kompensoi paine-erojen muuttumista, joita voivat aiheuttaa mm. suodattimien ja venttiilien likaantuminen, ulkolämpötilan vaihtelut, lämmöntalteenottokennon kondensointi ja jäätäminen sekä lämmöntalteenoton ohitus.

Vakiovirtausominaisuudesta on hyötyä erityisesti kerrostaloissa, joissa sillä pystytään kompensoimaan tuulen vaikutus. Se estää ilmanpaineen heittelystä aiheutuvia ongelmia, esimerkiksi ikkunoiden huurtumista ylipaineen seurauksena ja lämmön pakkautumista ylimpiin kerroksiin. Vakiovirtapuhaltimilla varustettu Vallox 99 MV CF -ilmanvaihtokone on erinomainen valinta huoneistokohtaisen ilmanvaihdon toteuttamiseen kerrostalokohteissa.

Huoneistokohtainen ilmanvaihto on edullinen

Ilmanvaihtojärjestelmän hankintakustannuksiin vaikuttavat paitsi itse laite ja kanavisto, myös siihen liittyvät rakennustekniset työt. Oheistyöt voivatkin muodostaa huomattavan osan ilmanvaihdon perustamiskustannuksista. Huoneistokohtainen ilmanvaihto on edullinen toteuttaa, koska konehuonetta ja suuria kanavaroiloja ei tarvita.

Erillinen liesituuletin poistaa yleensä ruuanlaiton käryt paremmin kuin ilmanvaihtolaitteeseen liitetty liesikupu. Kerrostaloissa käytetään kuitenkin useimmiten liesikupua, jotta katolle ei tarvitse viedä liedeltä erillistä poistokanavaa. Mikäli liesikuvun kärynpoisto on liitetty ilmanvaihtokoneeseen, myös liesikuvun poistoilman on mentävä lämmöntalteenottokennon läpi, jotta kenno pysyy sulana talvipakkasillakin ja ilmanvaihto toimii moitteetta.

Asunnon sisällä ilmanvaihtokanavien määrä on yleensä varsin vähäinen. Valtaosa kanavista asennetaan useimmiten pesuhuoneen ja eteisen kattoon. Muihin huoneisiin ei tule välttämättä muuta kuin ilmanvaihtoventtiili seinään.